МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

 

Както бе обещал, родолюбецът и откривател на старини от Златица Борис Гечев, предостави намерените от него артефакти в местността „Старата бачия“ на сбирката, уредена в църковния метох в града. С жеста си той обогати историческата експозиция, посветена на Васил Левски и връзките на Апостола с този край, които датират от 1867 г.

 Както вече в. „Регион“ писа, 183-та годишнина от рождения ден на великия българин – 18 юли, Борис Гечев отбеляза с посещение на местността, където на 20 юли 1867 г. става обединението на четите на войводите Панайот Хитов, на която знаменосец е Левски и тази, водена от Филип Тотю. Г-н Гечев има късмета да открие на терена немалко реликви – куршуми, патрони, сребърна австрийска монета, барабан от револвер и др., показващи, че на това място действително са пребивавали бунтовници от времето на четническите революционни прояви на българите през XIX в.

 След като ги почиства и консервира, Борис Гечев изработи специална витрина, в които те бяха разположени. На 21 август той предаде експонатите на уредника на сбирката в метоха – Екатерина Нешева. Артефактите вече могат да се видят от желаещите да се запознаят с експозицията в църковната сграда и да научат повече за пребиваванията на Апостола в Златица.       

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930