МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

 

Дирекция на музеите – Копривщица спази и тази година традицията и организира Дебелянова вечер в двора на родния дом на поета в деня на Голяма Богородица – 15 август. Почитателите на Дебеляновото творчество бяха приветствани от водещите Пенка Кунчева и Делка Гугова с „Добре дошли в този най-истински храм на поезията – родния дом на Димчо Дебелянов“.

 На събитието бяха кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова, Любомир Цеков – председател на общинския съвет, съветници, лауреати на националната литературна награда на името на поета, творци, родственици. Сред гостите бе актьорът Любен Чаталов.

 Директорът на Дирекция на музеите във възрожденския град Кунка Неделева отбеляза, че въпреки обстановката, причинена от Ковид-19, стиховете на Димчо Дебелянов са ни нужни „като пламък от кандило от стара икона, като топъл майчин напев в студена нощ, като най-точен указател за всеки българин, загубил се по пътищата на света, за да намира непрекъснато прага на бащината къща“.

 Кметът Бойка Дюлгярова припомни, че град Копривщица се гордее с книжовната мащабна мисъл на Найден Геров и Йоаким Груев, с ненадминатите произведения на Любен Каравелов, с революционния устрем на Георги Бенковски и човеколюбивия Тодор Каблешков, с политическата далновидност и обич към България на Петко Каравелов. Този град с особена тиха майчина почит обича своя 29-годишен син, който преди да отдаде живота си за родината, възпя бащината къща и родния дом.

 Дебеляновата вечер е една от най-прекрасните съкровени преживявания, която докосва сърцата ни не само с изящната поезия на Дебелянов, но и прекрасните стихове на съвременните български поети, каза г-жа Дюлгярова.

 Прочувствените стихове на Димчо прозвучаха в изпълнение на  поетите Георги Киров, Атанас Капралов и Димитър Христов, насители на наградата „Димчо Дебелянов“ от 2004, 2008 и 2014 година и поетите Ели Видева, д-р Екатерина Ослекова от Копривщица, Камелия Кондова, Соня Георгиева и Никола Герджиков – родственик на копривщенския благодетел хаджи Ненчо Палавеев.

 Вечерите смирено ще угасват над притихналия копривщенски дом и до следващата ни среща, когато отново ще потърсим най-светлите мелодии на опияняващата радост, най-тихите милувки на надеждата и най-чистите пориви на красотата, магнетичният свят на поезията, светът на Димчо Дебелянов, с тези думи водещите закриха поетичната вечер, посветена на нежния лирик.

 На снимката Атанас Капралов връчва юбилеен вестник, посветен на Иван Вазов и диск със стихове на млади поети, носители на награда „Димчо Дебелянов“

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930