МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

 

При  голям интерес на 13 август в Спортен комплекс „Мирково” се състоя концерт на класическа музика под мотото „Таланти под звездите”. Той беше организиран от „Ивайла Цачева Пиано академия”, със съдействието на Община Мирково, Индустриален клъстер „Средногорие“ и Спортен комплекс „Мирково”. Водещ на концерта беше Тодор Цачев, който запознаваше присъстващите с епохата, когато е написано произведението, с нейните особености и представяше изпълнителите.

 В спектакъла взеха участие ученици по пиано на Ивайла Цачева и по духови инструменти на Тодор Цачев. Всичките те са започнали своето обучение през есента, но зимата не са имали занимания, а след това дойде и карантината с нейните ограничения. Най-напреднал в обучението по пиано е холандецът с български корени Максимилиан Ван Дер Веек. 

  Концертът се състоя на открито на една от площадките на комплекса при спазване на дистанция между зрителите. Повечето от талантливите млади дарования от  Средногорието за пръв път излязоха пред публика, което беше вълнуващо събитие и за тях, и за техните близки. Удоволствие за публиката беше да чуе изпълненията на тези деца, които за пръв път са се докоснали до инструментите само преди няколко месеца.

 Освен на пиано, прозвучаха произведения на флейта, кларинет, саксофон и тромпет. Ивайла Цачева изпълни две нейни авторски обработки на народните песни „Лале ли си, зюмбюл ли си” и „Петруно, пиле шарено”. В концерта взеха участие Максимилиан Ван Дер Веек, Неделя Цачева, Виктор Митов, Сияна Боянова, Елица Маринова, Тиана Стойкова, Антоний Цачев, Гергана Лалова и  Даниел Овчаров – пиано, Елисавета Цачева – кларинет и пиано, Виктория Мариносян – саксофон, Ралица Щаплева и Йорданка Илиева –  тромпет, Теодора Василева –  флейта.

 Изпълненията бяха посрещнати с интерес от жителите на Мирково и гостите  от района. Семейство Цачеви за пореден път показаха, че класическата музика има трайно място в духовния живот на региона, което е белег за висока култура.  Затова двамата  полагат усилия да покажат тази култура в Средногорието. Музикантите бяха изпратени с аплодисменти от публиката. На организаторите и малките таланти бяха поднесени цветя и кошница с лакомства от името на кмета на Община Мирково Цветанка Йотина.

 На следващата вечер – 14 август, жителите и гостите на Златица имаха възможността да чуят същия концерт в Посетителски център  „Юрий Гагарин”. На него присъстваха бившите кметове на общината Нонка Каменова, през чийто мандат е основан  Marching Stars Marching Band на Тодор Цачев, инж. Магдалена Иванова и настоящият кмет инж. Стоян Генов. Всички участници показаха отличен вкус и в тоалетите, с които бяха на двата концерта. Това също е проява на висока култура, изисканост, естетика и стил, на които младото семейство учи не само своите, но и децата, с които работят двамата музикални педагози.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930