МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 29 юли в Община Антон официално бе дадено начало на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” (BASE). В продължение на 12 седмици, всяка сряда от 17:30 часа, ще се подготвят да започнат свой бизнес 23 записали се за предоставяната от Индустриален клъстер „Средногорие“ подготовка. По осем са участниците от с. Чавдар, и с. Антон, трима са от Пирдоп, а по един има от градовете Златица и Копривщица и селата Мирково и Църквище. Всички те ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите идеи за успешен бизнес. Проектът е инициатива на Сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Фондация „Америка за България“ и общините Антон и Чавдар.  На откриването присъстваха изпълнителният директор на „Донди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, Стоил Димитров – зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД, Тодор Иванов, ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията, Надя Захариева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка За България”, кметовете на Антон Андрей Симов, на Чавдар – Григор Даулов, на Златица – инж. Стоян Генов, председателят на ОбС – Чавдар Мария Томева, както и  Мария Цачева, управител на пекарна „Прованс“, участник в програма BASE с. Мирково през 2018 г. Организаторите бяха представени от инж. Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на сдружението и координатора на програмата BASE Златина Саръева. Прочети още...
   |   

На 31 март на кръстовището на улиците „Панайот Хитов“ и „Иван Вазов“ в гр. Пирдоп бе направена символична първа копка на проект „Рехабилитация на улици „Иван Вазов“, „Гео Милев“, Славци“, „Сергей Румянцев“, „Панайот Хитов“, „Манджарин“ и „Стефан Стамболов“, който е по програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Целта е създаване на оптимална жизнена среда, нейното опазване, осигуряването на достъпност и развитие на икономиката и образованието в града.

На церемонията, при спазване на изискванията за защита на личното и на околните здраве и безопасност, присъстваха кметът на общината Ангел Геров, зам.-кметовете инж. Иван Щаплев и инж. Мария Шентова, арх. Щеряна Дарданова и инж. Илияна Попова, представители на фирмите за авторски и строителен надзор. А вместо традиционната „първа копка“ за начало на дейностите, кметът Ангел Геров плисна само менче с вода, поставяйки начало на работата по изпълнението на проектното задание.

Г-н Геров обясни, че първоначално бюджетът на проекта е бил около 1 млн. евро, но впоследствие е намален на 600 000 евро. Поради това са редуцирани и дейностите, които ще се изпълняват. В първоначалния проект е било заложено и реконструкция на тротоарните пространства. Предвид на това, на седемте улици, някои от които ще бъдат ремонтирани само частично, ще бъдат подменени бордюрите, ревизионните отвори от канализацията за дъждовни води и асфалтовото покритие. Всички разрушени при работата тротоарни пространства, ще бъдат възстановени от изпълнителя. Неминуемо това ще се случи с крайните две плочки до бордюрите, поясни кметът. Впоследствие може да се насочат общински средства или финансиране по друга програма и за подобряване на тротоарите.

 

Работата ще започне в близките една-две седмици, след като се подобрят природните условия, увери представителката на фирмата-изпълнител. Общо ще бъдат рехабилитирани 3 километра от уличната мрежа на гр. Пирдоп.

Най-дългата улица е „Иван Вазов“, а най-късият участък е от ул. „Панайот Хитов“, каза кметът Ангел Геров. По улица „Славци“ ще се работи само по едното платно от ул. Стефан Стамболов“ до моста на ул. „Цар Освободител“. Проектът е насочен към онези улици от града, на които е извършена подмяна на водопроводната и канализационната мрежа в периода 2005 – 2007 г. и вече е изтекъл мониторинговият срок, добави той. Едно от изискванията на финансиращите органи е, общината да подпише декларация, че в продължение на седем години няма да се нарушава положената асфалтова настилка. Поради тази условия в проекта не са включени улици, които са в изключително тежко състояние от честите аварии на етернитовите тръби на водопровода. Задължително е те да бъдат подменени и едва тогава да се предприемат действия за рехабилитация на асфалтовата настилка. Още не е изтекъл мониторингът на водния проект, реализиран в периода 2012 – 2015 г. Затова на улици, които имат подменени водопроводни и канализационни мрежи, не могат да се правят подобрения, независимо, че имат нужда от такива. Местната власт няма право да извършва такива дейности, с европейски средства, заяви г-н кметът. Той посочи, че това е едно от изискванията на програмата и на консултантите по проекта, като допълни, че на общината може да бъдат наложени санкции, ако си позволи такива ремонти.

Стойността на строително-ремонтните дейности е 1 126 755.46 лв., като европейското съфинансиране е 957 742.14 лв., а националното – 169 013.32 лв. Срокът за изпълнението им е три години, и започна от 8 май т. г., като се предвижда проектът да бъде завършен за 360 дни, с крайната дата за предаване на обекта 8 май 2022 г. Работата по проекта ще започне поетапно – на една от улиците, за да не се затварят всички останали с техника и материали. Ако времето позволи и има възможност, ще се насочат усилия на няколко места, увери представителката на фирмата, спечелила обществената поръчка.  

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2020
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31