МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

Тази седмица във Варна и в курортния комплекс Албена се проведе 13-та годишна среща на местните власти (НСОРБ). По традиция, най-големият форум на Сдружението събира всяка година над 800 души от общините, централната власт, бизнеса и чуждестранни гости. Срещата предлага възможности за срещи с ключови министри и техните екипи по актуални теми на общинските финанси, управлението на територията, интеграцията на образователната и социалната системи, опазване на обществения ред, защита на населението при кризи и електронното управление, за създаване на нови и разширяване на съществуващи контакти с колеги и партньори. Средногорието също участва в срещата на местните власти и в нея взеха участие кметовете, председателите на общинските съвети и секретари на общини от Пирдоп, Златица, Копривщица и Мирково.

 

Годишната проява на Националното сдружение на общините в Република България се проведе в  рамките на два дни по предварително изготвена програма. Най-голямото общинско събитие тази година предостави още през първия ден възможност за обсъждане на добри практики и провеждане на патньорски форуми. Форумът, посветен на икономическата активност на общините, постави акцент върху възможностите на местните власти за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура и източници за финансирането й. Обсъжданията се фокусираха върху необходимостта общините да стана равностойни патньори на бизнеса и за държавна подкрепа за развитие на индустриалния сектор в регионите, начините за привличане на високотехнологични производства и световно утвърдени индустиални производители.

Голямата тема за работната ръка засяга демографските проблеми и качеството на образованието.  НСОРБ представи своя проект за създаване на модели за оптимални административни структури на общините, които са предпоставка за модерно управление иобезпечаване с кадри. Като важна задача беше посочено преброяването на населението и предстоящите избори – европейски и местни.

Разговорите продължиха през втория ден с оживени дискусии между представителите на общините и министри, по много въпроси, насочени към развитието на населените места. През свободното време представителите на местната власт посетиха различни прекрасни обекти във Варна.

Организаторите бяха помислили за всичко. В края на втория работен ден на 13-та годишна среща на местните власти бяха връчени традиционните награди на НСОРБ.  В раздела „Общински дарител” на първо място сред трите отличени фирми беше „Аурубис България“ АД за дарение от 250 000 лева за подкрепа на инициативи за подобряването на образованието, развитието на културата и спорта в Община Златица. Предполага се, че 13-та национална среща на общините в България ще даде нов тласък  на тяхното развитие по места.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031