МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

Тази седмица във Варна и в курортния комплекс Албена се проведе 13-та годишна среща на местните власти (НСОРБ). По традиция, най-големият форум на Сдружението събира всяка година над 800 души от общините, централната власт, бизнеса и чуждестранни гости. Срещата предлага възможности за срещи с ключови министри и техните екипи по актуални теми на общинските финанси, управлението на територията, интеграцията на образователната и социалната системи, опазване на обществения ред, защита на населението при кризи и електронното управление, за създаване на нови и разширяване на съществуващи контакти с колеги и партньори. Средногорието също участва в срещата на местните власти и в нея взеха участие кметовете, председателите на общинските съвети и секретари на общини от Пирдоп, Златица, Копривщица и Мирково.

 

Годишната проява на Националното сдружение на общините в Република България се проведе в  рамките на два дни по предварително изготвена програма. Най-голямото общинско събитие тази година предостави още през първия ден възможност за обсъждане на добри практики и провеждане на патньорски форуми. Форумът, посветен на икономическата активност на общините, постави акцент върху възможностите на местните власти за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура и източници за финансирането й. Обсъжданията се фокусираха върху необходимостта общините да стана равностойни патньори на бизнеса и за държавна подкрепа за развитие на индустриалния сектор в регионите, начините за привличане на високотехнологични производства и световно утвърдени индустиални производители.

Голямата тема за работната ръка засяга демографските проблеми и качеството на образованието.  НСОРБ представи своя проект за създаване на модели за оптимални административни структури на общините, които са предпоставка за модерно управление иобезпечаване с кадри. Като важна задача беше посочено преброяването на населението и предстоящите избори – европейски и местни.

Разговорите продължиха през втория ден с оживени дискусии между представителите на общините и министри, по много въпроси, насочени към развитието на населените места. През свободното време представителите на местната власт посетиха различни прекрасни обекти във Варна.

Организаторите бяха помислили за всичко. В края на втория работен ден на 13-та годишна среща на местните власти бяха връчени традиционните награди на НСОРБ.  В раздела „Общински дарител” на първо място сред трите отличени фирми беше „Аурубис България“ АД за дарение от 250 000 лева за подкрепа на инициативи за подобряването на образованието, развитието на културата и спорта в Община Златица. Предполага се, че 13-та национална среща на общините в България ще даде нов тласък  на тяхното развитие по места.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930