МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

На 9 октомври – вторник, лекторията на читалище „Напредък“ в Пирдоп едва побра членовете на Ротари клуба, Инер Уил клуба както и жители на града и региона, на среща с известния алпинист и пътешественик Атанас Скатов. Сред уважилите проявата бяха практикуващи или почитатели на алпинизма и екстремните изживявания, както немалко млади хора и деца, обичащи природата, покоряването на планински върхове и свързаните с тях трудности, доказателства за невероятните възможности на човешкия организъм. Поводът бе гостуването по покана на ротарианците на Атанас Скатов и представяне на неговите книги. Срещата премина под надслова „Силата на духа. Как се сбъдва мечта?“.  

Роденият в гр. Сливен веган, агроном по растителна защита и еколог, д-р на Университета Хумболт – Германия, разказа с презентация и множество фотографии в нея за житейския си път, извел го до най-високата точка на седем към момента върхове над 8000 м. Целта му е, разкри той, да покори всичките четиринадесет. До сега едва 39 алпинисти са успели да направят това, но той е първият, който при изкачванията си ползва само растителна храна и твърде малко изкуствен кислород.

 

Обиколката на Атанас Скатов из страната има и благотворителна цел – събирането на средства за следващите му експедиции, които възнамерява да предприеме в близките месеци в Хималаите. През 2019 г. е планирал да изкачи още три осемхилядници, но това ще зависи от сумата, която ще успее да привлече за каузата си.

Емоционален, словохотлив, сърдечен и открит, Атанас Скатов детайлно разказа на почитателите си от Средногорието за покоряването на най-високия връх на планетата – Еверест, от север, на Манаслу, Анапурна 1, Макалу, Лхотце, отново на Еверест, но от юг, Чо Ою. За последните шест години има реализирани 16 успешни експедиции, при които е изкачил 13 върхове, от които седем са континентални първенци. Освен това, е спортист на месец май за 2014 и 2018 г., има четири издадени книги, три филма и над 100 публикации. При първите си експедиции влага лични средства и спестявания от работата си в Германия, но при последните получава голяма обществена подкрепа и съпричастието на десетки дарители.  

Той е първият българин, преодолял Еверест по два маршрута – от север и от юг, и също първият българин, който е успял през 2017 г. да развее родния трибагреник на Еверест и Лхотце само в границите на пет дни. Година по-рано е единственият наш сънародник, участвал за три месеца  в четири експедиции над 8000 м. – за покоряването на Анапурна 1, Дхаулагири, Макалу и Гешербрум 2.

Алпинистът сподели и как се подготвя за всяко едно свое предизвикателство – поставя си ясна визия, която следва неотклонно и последователно. Има силна вяра, че ще успее, влага огромен труд и обмисля всяка ситуация, която му предстои да преодолее. Подготвя се всеки ден, като задължително пробягва между 15 и 25 км. с денивелация не по-малко от 1500 м., по един час изпълнява упражнения на йога за разтегливост и гъвкавост на тялото. Върти педалите на велосипед до около 100 км. два пъти в седмицата. Провежда планинско ходене с товар на раницата от 25 кг., прави и скално катерене за 3 – 4 часа. В дневното му меню задължително влизат над 5 л. вода, балансирана и богата на въглехидрати и мазнини храна, непропуска да си почива в здрав сън, което смята за много важно условие за добрата физическа форма. Най-важното за успеха е позитивното мислене и вярата в своите възможности     смята той. Защото – „всичко, което сме, е резултат от мислите ни“.

По време на срещата алпинистът отговори на въпроси на присъстващи в залата и раздаде автографи на закупили си от неговите книги. Президентът на Ротари клуб – Пирдоп, инж. Петър Чобанов, подари на Атанас Скатов рекламни материали на клуба и за гр. Пирдоп, и изрази увереността си, че разказът му е вдъхновил младите хора, присъствали на неговата презентация, да се занимават активно със спорт и развиват себе си.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930