МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 10 октомври се проведе официалната церемония по връчването на отличия на общини, архитекти, инвеститори и строители на осмото издание на годишните награди за строителство. Събитието се е състояло в балната зала на хотел „Premier BW Airport Sofia“, съобщава на своята интернет страница инициаторът за проявата PR-агенция „ВИП Комюникейшън“, в партньорство със Съюза на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация и Международната академия на архитектурата. Международно жури е дало висока оценка за развитието на малки и големи общини в България, а сред заслужилите престижния строителен „Оскар“, както се нарича наградата, е Община Челопеч.

 

Почетният председател на журито Клифърт Лортлок е заявил по време на церемонията, че строителството в България е на европейско и световно ниво. Поздравителен адрес е връчил на организаторите председателят на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление при Парламента Искрен Веселинов.

На събитието бе популяризирана инициативата на PR-агенция „ВИП Комюникейшън“, подкрепена и от Ротари клуб – Самоков и ERP – България за подпомагане на социално слаби отличници да учат и работят в родината си. Водещи на церемонията са били журналистката Патриция Кирилова и носителят на приза „Златен глас на България“ Симеон Владов. Преди връчването на строителните „Оскар“-и, множеството присъстващи представители на общини, на бизнеса, инвеститори, политици и общественици, са имали възможността да се насладят на изкуството на българския Моцарт – цигуларят Георги Димитров, певицата Галиана Арсова и др.

В конкурсната категория „Малка община с принос в благоустройството“ за 2018 г. наградата е връчена на Община Челопеч и кмета инж. Алекси Кесяков. Специалната пластика той получи от зам.управителя на Софийска област Николай Борисов. Със статуетката за голяма община е удостоен Благоевград. А специалната награда за лидер в строителството и инфраструктурата – Казанлък. В категорията „Луксозно обществено строителство“ със златен „Оскар“ е удостоена зала „Арена Шумен“. Отличия са получили и още най-доброто архитектурно студио в страната, най-добрата строителна компания, инвеститори и строители на луксозно многофамилно жилище, за най-продаван луксозен жилищен проект и др.           

Снимки: „ВИП Комюникейшън“

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031