МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

С награда за принос в развитието на местните общини

От името на д-р инж. Илия Гърков Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни въпроси“, получава наградите в конкурса „Мениджър на годината“

На 12 ноември в салона на Софийската опера и балет официално приключи националният конкурс „Мениджър на годината“. В сериозна конкуренция място в десетката намериха ръководителите на компании в различни сектори на икономиката. Специален гост на събитието, което за единадесета година събира бизнес елита на страната, беше президентът на Република България Румен Радев. Той връчи кристалната статуетка на победителя – Александър Димитров, главен изпълнителен директор на Телекома А1.

За първи път в историята на конкурса на церемонията бе връчена и новоучредената награда на името на проф. дтн Лъчезар Цоцорков – за принос в развитието на местните общности. Пръв носител на този приз стана д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България. Г-н Гърков за втора година е сред десетте финалисти в конкурса за висши мениджърски постижения.

 

 

Номинираните управляват компании с приходи от над 2.6 млрд. лв.

Десетте финалисти управляват едни от най-големите и авторитетни компании в страната и са извоювали с постиженията си място в българския и европейски бизнес елит. По данни за 2017 година, приходите на оглавяваните от тях компании надхвърлят 2.6 млрд. лева.

На финалната права в битка за титлата „Мениджър на годината” в 11-то издание на конкурса застанаха Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „А1 България“; Георги Атанасов, управител на „Фесто Производство“; Данчо Данчев, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане“; Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS; д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България; Павел Пенчев, прокурист на „Еконт Експрес“; Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка; Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България; Светла Лесова, изпълнителен директор на Mondelez България; Улрих Хеппе, изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Четирима от финалистите затвърдиха постиженията си като попаднаха за втори път в десетката. Това са Петя Димитрова (финалист в конкурса през 2011 година), Радослав Николов (финалист през 2015 година),  Ивайло Славов и Илия Гърков, които бяха сред претендентите за титлата и миналата година.

По данни за 2017 година приходите на управляваните от класиралите се във втори кръг участници са близо 9.48 млрд. лева. От всички подали документи за участие, най-много са лидерите от ИТ индустрията – 20 % са от сектор информационни технологии, дигитализация и бизнес решения. 10 % са от сектор банки и застрахователи. Също 10 % са и участниците от „Енергетика и ресурси“. По 6 % са от „Производство“ и „Транспорт и логистика“.

 

Истинските лидери са с възрожденски дух

 

Инж. Д-р Илия Гърков стана първият носител на наградата за развитие на регионите и местните общности в конкурса „Мениджър на годината“.  За наградата и какво стои зад нея, за критериите и за качествата на победителя , разказва Максим Майер, редакционен директор на списание „Мениджър“

- Как се роди идеята за новата категория в конкурса на сп. „Мениджър“?

- Тя отдавна зрее в нашето списание. Често сме говорили, публикували сме и доста текстове за значението, което може да има бизнесът за развитието на регионите. Вероятно е малко утопично, но си мисля, че това е един от начините за по-добро развитие на градовете и селата, за намаляване на миграцията. В същото време ясно си давам сметка, че много компании отделят огромни средства и имат значими проекти за развитието на регионите и местните общности.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е много светъл пример в това отношение. Нещата които той и ръководената от него компания „Асарел Медет“ направиха за Панагюрище, ще останат много години напред. Така стигнахме до идеята да учредим награда на негово име за развитие на регионите и местните общности в рамките на националния конкурс „Мениджър на годината“. За наша радост тя бе приета изключително радушно от семейството на проф. Цоцорков, от неговия син Димитър Цоцорков, който е председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“. Нещо повече той я разви и подкрепи финансово. Фондация „Цоцорков род“ ще вложи средства в проект за развитие на регионите, по който спечелилият наградата мениджър ще работи.

- Как тази нова категория допълва конкурса?

- Винаги при избора на топ мениджърите на годината са се оценявали корпоративната социална отговорност и добрите управленски практики. Те формират 40 % от общата оценка на всеки кандидат. Мениджър на годината е единственият конкурс в България, в който няма жури, а консултантската компания „Делойт“ поставя оценки на всеки участник по своя методология, разработена специално за конкурса. Тази нова награда е много в духа и практиката на конкурса „Мениджър на годината“. Тя дава нов акцент в оценката на дейността на топ мениджърите на година. И в същото време е стимул за развитие на регионални политики, каквито за съжаление не всички компании имат.

- Какви биха били мениджърите, които могат да се впишат в категорията?

- Модерни лидери с възрожденски дух. Има такова съчетание, среща се много рядко, но пък оставя значима следа. Патронът на наградата проф. д-р Лъчезар Цоцорков беше точно такъв лидер.

* * *

За новоучредената награда и желанието да се опази родолюбието разказва Димитър Цоцорков – Председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ АД 

-  За г-н Гърков да е пръв носител на наградата е голяма чест и отговорност – какво бихте му казал/пожелал?

- Зная колко много време, постоянство, човещина влага г-н Илия Гърков в контактите си с местните хора в Челопеч и Крумовград. Затова те го приемат като свой и го уважават. Точно това пожелавам на първия носител на наградата за развитие на регионите и местните общности в конкурса „Мениджър на годината“ – да бъде свой сред хората, с които живее и работи, все така да им дава част от своята светлина и доброта. И те да му отговарят със същото. Това, което той, заедно с целия екип на „Дънди Прешъс Металс“ успяха да направят – да изградят нова мина в България, след повече от четири десетилетия прекъсване, при това за изключително кратък срок, е истински подвиг за който заслужават адмирации и обществено признание.

- Как решихте да подкрепите учредяването на новата награда?

- Преди всичко използвам случая, за да поздравя инж. Илия Гърков за това, че е първият носител на наградата „Лъчезар Цоцорков“. Вярвам, че всички ние заедно ще помагаме на добрите дела да се множат и занапред.

Благодаря на екипа на списание „Мениджър“, че учреди тази награда на името на моя баща Лъчезар Цоцорков, защото той инвестираше в развитието на родния ни край с вярата, че в една малка българска община като Панагюрище могат да се случват проекти на световно ниво. За него подкрепата за родния край беше кауза и всеки един от големите проекти, които станаха факт благодарение на него, бяха сбъднати мечти – и залата трезор за Панагюрското златно съкровище, и спортната зала, където да тренират децата на Панагюрище и многопрофилната болница „Уни Хоспитал“. Вярвам, че добрите примери за компании, които подкрепят регионални проекти, трябва да се популяризират, защото нерядко фокусът е само върху инициативите в големите градове.

-         Каква възможност получава нейният получател? 

- Като част от ежегодната награда фондациите  „Асарел“ и „Цоцорков род“ всяка година ще подкрепят реализацията на социален проект. Той ще бъде иницииран от мениджъра, избиран за носител на този приз, в подкрепа на развитието на региона, в който оперира неговата компания. Така ще допринесем за по-висока добавена стойност на проекта.

- По какъв начин новата категория в конкурса „Мениджър на годината“ утвърждава и подпомага местното дарителство?

- Новата категория в конкурса „Мениджър на годината“ поставя фокуса на вниманието върху реализацията на важни проекти по регионите, в които оперират съответните компании. Целта е да допринесем за балансирано регионално развитие, задържане на младите хора по родните им места в противовес на тенденцията да търсят своята професионална и житейска реализация в големите градове.

 

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031