МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

Дружеството продължава да се развива възходящо

 

Поради отсъствието на изпълнителния директор на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” д-р инж. Илия Гърков, традиционната тримесечна среща на ръководството на компанията с представители на медиите от Средногорието, която се проведе на 20 декември 2018 г., бе водена от инж. Цветомир Велков – оперативен директор на дружеството. На нея присъства и Гергана Тодорова от отдел “КСО и Комуникации” на фирмата.

Инж. Цветомир Велков се спря на резултатите от изпълнението на производствената програма на предприятието за третото тримесечие на 2018 г. Заложените показатели по количество и качество на добиваната руда, нейната преработка и извличането на полезните компоненти, се изпълняват. Добити са 572 736 тона руда при планирани за периода 567 206 т. Зад тези положителни резултати стои денонощната и професионална работа на целия екип на дружеството, подчерта той. Изпълнени са всички проучвателни дейности, проходки и сервизни задачи, които гарантират продължаващото възходящо развитие на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” през годината. Очакванията на колектива са и отчетите за цялата година да са високи, каза той.

В рудник “Челопеч” е направен сериозен анализ на всички показатели, които очертават правилността на следваните стъпки в минно-добивните мероприятия и гарантират отличните резултати в цялостната дейност на фирмата, подчерта инж. Цветомир Велков. Той посочи, че младите минни инженери, освен оперативната си работа в рудника, са се изявили и сериозна научна дейност. Представени са девет доклади, с осем от които са участвали на национална конференция на отрасъла у нас и с един на международната в Санкт Петербург.

 

Подготвителните работи, които са предпоставка за дейността на компанията през първото тримесечие на 2019 г., са повече от добри. Има над 400 000 т. набурена руда, което означава спокойна и резултатна преработвателна дейност. Извършени са инвестиции в капитална инфраструктура в зони около рудните тела в Блок 149, и с анализи за прилагане на най-добрите технологии е гарантирано безопасното и ефективно изземване на тези запаси в следващите месеци.

Пак през последните месеци е извършена промяна на платформата за планиране в оперативния център на Рудник “Челопеч”. С оглед да се получава необходимата информация в реално време, успешно е приложена нова система за планиране. Важна част от тези успехи са професионализмът и ангажираността на личния състав на компанията, заяви инж. Цветомир Велков. За третото тримесечие на 2018 г. са преработени 578 914 тона, като е постигнато до 2 % по-добро извличане на металите по време на флотацията.

“Дънди Прешъс Металс Челопеч” работи в партньорство с университета в Лиеж, в резултат на което са реализирани успешно два проекта – промяна на системата за дозиране на химическите добавки в процеса на получаване на концентрат. Буквално в последните седмици на месец декември 2018 г. е стартирал и проектът за увеличаване времето за кондициониране на материалите в обогатителната фабрика, с което съществено се подобрява извличането на полезните компоненти от рудата.

По време на срещата стана дума и за инвестиционната и социална програма на компанията. Оказана е помощ на Община Златица за изграждане на футболен терен за провеждане подготовката на младите местни таланти. В Община Чавдар е реализиран проект съвместно с местната власт за създаване на Фолклорен център. Внимание е отделено и на младите хора в региона с проведените стажантска и практикантска програми. В традиционните Дни на отворени врати децата на работещите в дружеството са провели занимания по проекта „Гордея се с труда на моите родители“ и са се запознали с професията “Еколог“, припомни инж. Велков.

През миналата година компанията бе наградена с престижни отличия от КРИБ, Български дарителски форум и за най-голям обем финансови дарения в страната, което е сериозно признание за отговорността на дружеството към обществото. Последното отличие е удостояването на д-р инж. Илия Гърков с наградата на Кралица Виктория в Оксфорд, Великобритания. Присъстващите на Срещата на лидерите там чрез презентация е показано изпълнение на каба гайди в реално време, което през 2017 г. се случи за първи път в света в предприятие от бранша по време на националното честване на Деня на миньора. Успешно се развива и проектът за рудник “Крумовград”, където продължава набирането на персонал и обучението на наетите специалисти.        

Представителите на телевизия “Средногорие Медия”, в. “Регион”, в. “Камбана” и сп. “Средногорски багри”, имаха възможност да посетят открития в началото на есента на миналата година СМАРТ-център на дружеството. Оперативният директор на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” инж. Цветомир Велков сподели, че разкриването му е следващата стъпка за иновации и развитие на компанията. Той е продължение на работата по оперативно управление на технологичните процеси в реално време. В дружеството се извършват и непрекъснати подобрения в оборудване и прилагане на най-съвременните технологии. Анализът на всички данни, каза инж. Цветомир Велков, позволява компанията да е постоянно на съвременно ниво и да е конкурентна в отрасъла. Рудодобивните предприятия не могат да влияят на цените на металите, изискванията към тях се увеличават, съдържанията на полезни компоненти в дълбочина на рудните тела намаляват, и всичко това налага постоянно инвестиране в иновативни технологии за управление на процесите, аргументира се той.  Това се отнася и до използването на модерно оборудване. В рудник “Челопеч” в действие са най-съвременните пробивни машини, подземни товарачи и самосвали, като дружеството е еталон в света в това направление. И постоянно е обект на посещения от представители на сродни предприятия от различни страни.   

Накрая на разговора инж. Цветомир Велков пожела на работещите в “Дънди Прешъс Металс Челопеч” и на жителите на Средногорието, здраве и успехи, благоденствие и просперитет през Новата 2019 г.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031