МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

На 21 декември тържествено бе открита новата придобивка за жителите на село Челопеч – железопътната спирка, намираща се непосредствено до Спортен комплекс „Хармония“. След повече от две години преодоляване на процедурни затруднения, строителство и съгласувания с различни инстанции, кметът на общината инж. Алекси Кесяков и председателят на Общинския съвет инж. Николай Николов прерязаха трикольорната лента за официалното въвеждане в експлоатация на съоръжението.

Церемонията, на която присъстваха общински съветници и жители на Челопеч се забави близо час след предварително обявеното време, тъй като по обичайна за Националната железопътна компания (НЖК) традиция мотрисата „Сименс“, с начална гара Копривщица, до новата спирка на село Челопеч, закъсня с повече от 40 минути. Челопечани търпеливо изчакаха тя да пристигне, за да се даде начало на тържеството.

 

Секретарят на общината Нина Калоянова припомни стъпките, които е трябвало да се преминат, за да се стигне до момента на откриването. Идеята за създаването й е на жители на селото, а както споделиха кметът инж. Кесяков и Златан Главанджиев, тя е от далечната вече 1978 година.  И докато се реализира начело на местната власт в общината са били петима кметове. За голяма радост, доживяхме да имаме жп спирка в селото, изрази задоволството на присъстващите г-н Главанджиев. Той благодари на всички челопечани, подкрепили с подписите си инициативата за изграждане на спирката и на инж. Алекси Кесяков, че е довел идеята до нейния успешен край. А Николина Минчева изрази благодарността на челопечани, че на жителите на селото вече няма да се налага да ходят повече от километър, за да ползват услугите на НЖК. Тя заяви, че през последните години в Челопеч всяка година се открива по нещо ново и спирката е десетата в огърлицата от придобивки за челопечани.

Закъсненията в изграждането на съоръжението се дължат на изменения в първоначалния проект, който е предвиждал спиране на движението на влакове по Подбалканската линия, но впоследствие строителството е изпълнено при редовен трафик. Електрозахранването на спирката, отстраняването на някои пропуски в изграждането и изпълнението на задължителни процедури също са станали причина за забавянето, обясни кметът инж. Кесяков. Той призова челопечани и най-вече децата и учениците, да ползват при преминаване през района на съоръжението през подлеза, с цел на своята безопасност и предотвратяване на инциденти. Железопътната спирка е съоръжена и със система за ползване от хора с увреждания в инвалидни колички.

След прерязването на трикольорната лента инж. Кесяков плисна менче с вода, а влакът по дестинацията гара Копривщица – гара София продължи пътя си. Присъстващите на откриването бяха почерпени с питка, мед и чубрица на края на тържеството.         

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031