МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

Къпаха булка и младоженец на Ивановден

Обичаят да се чества Ивановден като сватбен ритуал в района се изпълнява единствено в село Челопеч. И тази година самодейците при читалище “Труд и постоянство” и членове на Кукерски клуб “Златното руно”, спазиха традицията, на която присъстваха жители на селото.

Шествието на маскираните булка и младоженец, свещеник, сватове и годежари, започна с народно хоро на площад “Освобождение”. Водени от духовата музика, “сватбарите” се отправиха към река Воздол, където трябваше да се извърши задължителното къпане на булката. При къпането “младоженката” прояви характер и се съпротивляваше, но не успя да се спаси от топването във водата. Надвиването над “упорството” й от новите й “роднини” бе съпроводено с емоционални възгласи и от страна на участващите в ритуала, и от наблюдаващите го челопечани, защото “показа”, че в дома ще командва мъж.

Ивановден е празник на кумството и на младите майки, родили през отминалата година, обясни секретарят на читалище “Труд и постоянство” Мария Луканова. Затова персонажите, освен булка (в ролята бе Иван Лазаров), младоженец (Борислав Ковачев) и свещеник (Пламен Петров), има още кум и кума, свекър и свекърва, зълви и девери, като се представя цялата рода на “новото” семейство.

След обичайното “окъпване” на младоженката и на жени, които са се сдобили с наследници през предишните месеци, се извършва и даряване на младите, за да има здраве в семействата, благоденствие и берекет в селото. Също така е задължително младоженката да бъде дарувана с налъми, за да е пъргава в къщната работа. За нейния съпруг пък дарът е елече, риза и шарени чорапи, за да е напет и хубав. Всичко се прави както е било едно време, подчертава Мария Луканова. И добави, че съхраняването на народните традиции е една от мисиите на читалищата днес, за да не избледнеят в съвремието ни нрави и обичаи, които са ни опазили като народ през вековете.

На Ивановден в Челопеч имаше и вкусна баница, приготвена от дългогодишната самодейка Пенка Чолакова, за да се почерпят, както си му е редът, “сватбарите”. Водено от “младоженката”, гушнала и “бебе” в ръце, народното хоро се отправи към центъра на селото, а оттам и към сградата на читалището. Празникът продължи със сваляне на маскарадните костюми и почерпка за участвалите в Ивановден самодейци в клуба на културната институция. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930