МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

И кметът участва в изваждането на Светия символ от река Тополница

Тазгодишния ритуал хвърляне на кръста в Копривщица се проведе при положителни температури, а другото отличително при провеждането на обичая, бе както краткото време, за което Светият символ се извади от водите на река Тополница.

Подготовката за ритуала, който се провежда на Йордановден – 6 януари, започна от предишния ден от работниците от БКС, подпомогнати от трактор. Преживяното през миналата година бе урок, че ледените блокове трябва да бъдат разположени отстрани на речното корито и да не пречат на естественото оттичане на водата.

Литийните шествия от двете копривщенски църкви – „Свето Успение Богородично“ и „Свети Николай“, водени от отците Богомил Читалов и Румен Стоименов, се срещнаха на площад „Петко Каравелов“ пред сградата на общинската администрация. Духовият оркестър на СОУ „Любен Каравелов“, разположен на терасата на учебното заведение, изсвири няколко марша и популярни български мелодии. Отец Богомил и отец Румен бяха поздравени с празника, а единият от тях – именник, и от кмета на община Копривщица и председателя на Общинския съвет -  Генчо Герданов и Рашко Христов.

На моста над река Тополница от няколко десетилетия се извършва ритуала „Хвърляне на кръста“. Генчо Герданов честити Новата година и Йордановден на копривщенци. Пожела им много здраве, да се обичат и подкрепят. След тържествената литургия и извършения водосвет отец Богомил, хвърли Божия знак във водите реката, за изваждането на който се хвърлиха около 17 копривщенци. Сред тях и копривщенският кмет Генчо Герданов. Само за секунди Любчо Банчев извади кръста и го целуна, според неписаните правила на този обряд. Той, заедно с неговите приятели, получи благословията на отец Богомил.

Със светената вода бяха поръсени ритуалната зала в сградата на ОбА. Късметлията Любчо Банчев, придружен от своите приятели Михаил Медаров, Йордан Георгиев, Стилиян Новаков и Матей Кунчев, посетиха копривщенските домове. Според повелята там, където влезе Божият знак, благополучието и здравето ще властват през годината. По стародавна традиция след освещаване на водата в къщите на копривщенци от двете енории двамата отци влизат през следващите дни, за да осветят и домовете им.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930