МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Тук не се страхуват да прилагат нови технологии, споделиха делегати от IV-тия международен форум „Minex Europe 2019”

 

В края на месец юни България бе домакин на престижния международен минен форум „Minex Europe 2019”. Конференцията бе организирана от Advantix с партньорството на Министерството на външната търговия на Великобритания, „Роу Матириълс“, Геологическия институт на Румъния, БМГК, НТС по МДГМ, МГУ, както и спонсорство на “Геотехмин”, “Елаците-Мед”, “Дънди Прешъс Металс” и др.

Над 190 делегати от 130 фирми и 26 страни участваха във форума, който постави акцент върху бъдещето на устойчивото минно дело на Балканите и извън региона.

Като част от програмата на 27 юни 18 делегати имаха възможност да посетят рудник „Елаците“ – един от най-големите открити рудници в Европа. Специалисти от U.S. Geological Survey (USGS), научни институти и компании от различни страни пристигнаха на работно посещение в Рудодобивен комплекс на “Елаците-Мед” и се запознаха отблизо с внедрените иновативни проекти и процеса на дигитализация, в това число: системи за автоматизация, системи за управление на минното оборудване, системи за мониторинг, наблюдение и контрол на стабилитета и др.

 

Някои от гостите благодариха за гостоприемството на българската компания и определиха специалистите от „Елаците-Мед“ и „Геотехмин“ като едни от най-добрите в световен мащаб.

„Винаги обичам да се връщам в „Елаците-Мед“, тъй като специалистите тук не се страхуват да изпитват и прилагат нови технологии и винаги дават всичко от себе си – каза Джон Виега, вицепрезидент по международни продажби и услуги на CiDRA Minerals Processing Inc. – Нашата компания от години работи в партньорство с вашия екип и реализираните съвместни проекти са на изключително високо ниво. Последният бе за внедряване на подсистема CYCLONEtrac PST, като основните й предимства са подобряване на автоматизираното управление на процеса „Смилане“ и увеличаване на производителността и извличането от процес „Флотация“.

След посещението на Рудодобивния комплекс на „Елаците-Мед“ изпълнителният директор на MINEX Forum Артур Поляков сподели: „Да видиш как един рудник се развива толкова успешно е напълно достатъчно, да разбереш, че минната индустрия е от изключителна важност за развитието на обществото и човечеството.“

На самия форум от група „Геотехмин“ презентации представиха Владислав Трашлиев, директор на дирекция „Геология и концесии“ на „Геотехмин“ ООД и инж. Младен Недков, зам.-директор ИКТ в „Елаците-Мед“. Двамата експерти обясниха подробно процесите, свързани с дигиталната трансформация на минните предприятия и разказаха за иновативните технологии, които се прилагат в „Елаците-Мед“ и в света.

Според Владислав Трашлиев компаниите от ГРУПА „ГЕОТЕХМИН“ са сред първите по пътя към интелигентна минна индустрия и опитът и експертизата им са изключително ценени не само в България, но и в чужбина.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031