МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

На 16 юли в гр. Копривщица инициатори са подели благородната идея за издигане на бюст-паметник на заслужилия треньор на националния отбор по класическа борба Филип Кривиралчев. Предложението е на Николай Додеков от Златица, Николай Карагьозов и Бобе Рашков Доросиев – треньор на националния отбор по класическа борба – и двамата от Копривщица, Анелия Филипова Андреева – дъщеря на заслужилия копривщенец и Иван Т. Любенов. Сформиран е комитет, за чийто председател е избран Николай Карагьозов.

Петимата учредители са подкрепени още от Христо Чипев, Боян Радев, Александър Томов, Петър Киров, Христо Филипов, Георги Марков и Камен Лозанов, както и от неправителствени организации. Предприети са мерки за осъществяване на взетите решения. Открита е банкова сметка на името на председателя на инициативния комитет, която ще се управлява от Николай Додеков. Набирателната сметка е в ЦКБ АД, клон Карлово, IBAN: BG14 CECB 9790 40E0 1491 00, BIC: CECBBGSF. Възложено е на Иван Любенов да изготви идеен проект за паметника, а Николай Додеков отговаря за рекламата и събирането на средствата. Николай Карагьозов подчерта, че предоставянето на дарения и събирането на средства за паметника ще бъде прозрачно и периодически ще се дават публично отчети.

 

Филип Кривиралчев е роден на 18 април 1932 в Копривщица, в семейството на гайдаря Андрея и съпругата му Нешка, в което отглеждат 5 деца. В родът им има участник в опълчението на Руско-турската освободителна война и в антифашистката съпротива. Бъдещият национален треньор по класическа борба завършва копривщенската гимназия. Следва в полувисшия педагогически институт в София. Педагогическите знания ще му помагат като треньор. Кандидатства във Висшия институт по физкултура. Приет е редовно. Става борец в „Академик“. След завършване е разпределен в Пловдив, където поема окръжния отбор на ЦС на БСФС. В града на тепетата през 1958 година среща и бъдещата си съпруга, тогава студентка втора година по педагогика – копривщенката Теодора Недельова Чорапчиева. Оттук нататък всеотдайната съпруга ще върви редом с него в трудности и радости и с тях неотлъчно е дъщеря им Аелия.

От 1967 до 1976 година Филип Кривиралчев е старши треньор на националния отбор по класическа борба. Един от най-успешните български треньори. Негови възпитаници са звездните състезатели двукратните олимпийски шампиони Боян Радев и Петър Киров, олимпийският шампион Георги Мърков, петкратният световен първенец Александър Томов, европейският шампион и световен вицешампион Стоян Николов, двукратният европейски шампион и двукратен световен вицешампион Георги Райков и др.

Неговите възпитаници печелят 82 медала на олимпийски игри, световни и европейски първенства. Борците му завоюват 33 титли на големия тепих. На световното първенство в София през 1971 година тимът става отборен шампиони с 3 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала, в Хелзинки  - европейски отборен шампион с 3 златни и 6 сребърни медала. За големите си заслуги Кривиралчев е обявен за Герой на социалистическия труд, отличен е със званието Заслужил треньор, награден е с много ордени и медали, сред които „Георги Димитров“ и „Народен орден на труда“ – златен. Получава и признанието на своите съграждани – удостоен е със званието Почетен гражданин на Копривщица. Филип Андреев Кривиралчев почина на 18 януари 2019 година.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Януари 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031