МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
В събота – 31 август, на пл. „Тодор Влайков“ в Пирдоп се състоя третото издание на Националния фестивал за народни песни, танци и изкуство „Фолклорница край „Еленско“. Той се организира от читалище „Напредък“ в града, под патронажа на кмета Ангел Геров. Водещ бе известната Галя Асенова, която рецитира стихове от български поети, посветени на Родината. За представянето на съставите, певческите дуети и индивидуалните изпълнители начало даде кметът Ангел Геров, който пожела успех на фолклористите и гарантира, че общината ще подкрепя такива инициативи и традиции, за да се развива българският дух и самобитност, крепили ни през годините. Г-н Геров изрази своето преклонение и уважение към всички самодейци и техните ръководители, които поддържат и продължават наследеното от предците ни, съхранявайки богатата история на нашия народ. Жури в състав проф. д-р Албена Георгиева, проф. Николай Цветков и д-р Петьо Кръстев оценяваха таланта и уменията на участниците. Прочети още...
   |   

На 31 август в местността „Хаджийца” под връх Баба, от землището на село Буново, се състоя честване в памет на загиналите под върха руски войници през 1877 г. Панихидата е организирана от Община Мирково, съвместно с Регионален клуб „Поп Недельо” към Национално дружество „Традиция” и е във връзка с честването на епичните боеве при Шипка.

Панихидата беше отслужена от отец Николай Славчев, а присъстващите бяха запознати със станалите на връх Баба събития от Галя Велкова, член на мирковския клуб. След църковната служба членовете на клуба почетоха паметта на загиналите  за свободата на България руски воини със залпова стрелба.

 

На 28 и 29 декември 1877 г. колона руски войски, под командването на руския генерал Виктор Дезидериевич Дандевил прави опит да премине Балкана по посока на село Буново и София. Командването е разположено в гр. Етрополе и в похода към върха вземат участие около 700 българи, ръководени от д-р Георги Антонов Цариградски. Поради извилата се голяма снежна буря и изключително ниските температури един след друг са изпратени трима куриери, които да предадат заповедта излезлите на върха бойци да слязат в ниските части на планината, докато бурята отмине. Куриерите така и не достигат целта си, затрупани някъде по пътя за върха от зимната виелица.

Верни на своя дълг, руските воини не напускат позициите си и остават на върха до пристигането на заповед за оттеглянето им от генерал Гурко. В преспите намират смъртта си 53-ма войници. Телата на загиналите са погребани в местността „Хаджийца”,  някои от тях са свалени в селата Буново и Мирково, като навсякъде признателните българи са изградили паметници в тяхна чест.

За панихидата под връх Баба се събраха членове на клуб „Традиция”, кметът на Община Мирково Цветанка Йотина, общински съветници и гости от района и страната.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2019
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30