МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

На 31 август в местността „Хаджийца” под връх Баба, от землището на село Буново, се състоя честване в памет на загиналите под върха руски войници през 1877 г. Панихидата е организирана от Община Мирково, съвместно с Регионален клуб „Поп Недельо” към Национално дружество „Традиция” и е във връзка с честването на епичните боеве при Шипка.

Панихидата беше отслужена от отец Николай Славчев, а присъстващите бяха запознати със станалите на връх Баба събития от Галя Велкова, член на мирковския клуб. След църковната служба членовете на клуба почетоха паметта на загиналите  за свободата на България руски воини със залпова стрелба.

 

На 28 и 29 декември 1877 г. колона руски войски, под командването на руския генерал Виктор Дезидериевич Дандевил прави опит да премине Балкана по посока на село Буново и София. Командването е разположено в гр. Етрополе и в похода към върха вземат участие около 700 българи, ръководени от д-р Георги Антонов Цариградски. Поради извилата се голяма снежна буря и изключително ниските температури един след друг са изпратени трима куриери, които да предадат заповедта излезлите на върха бойци да слязат в ниските части на планината, докато бурята отмине. Куриерите така и не достигат целта си, затрупани някъде по пътя за върха от зимната виелица.

Верни на своя дълг, руските воини не напускат позициите си и остават на върха до пристигането на заповед за оттеглянето им от генерал Гурко. В преспите намират смъртта си 53-ма войници. Телата на загиналите са погребани в местността „Хаджийца”,  някои от тях са свалени в селата Буново и Мирково, като навсякъде признателните българи са изградили паметници в тяхна чест.

За панихидата под връх Баба се събраха членове на клуб „Традиция”, кметът на Община Мирково Цветанка Йотина, общински съветници и гости от района и страната.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Януари 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031