МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

Копривщица отбеляза 111-годишнина от обявяване на независимостта на българската държава със станалия вече традиция Парад на военната униформа „България през вековете“. На историческия площад „20 Април“ във възрожденския град прозвучаха маршове, в изпълнение на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“ под диригентството на Валентин Петков.

Представителните роти на регионални клубове от страната към Национално дружество „Традиция“, се строиха на историческия площад, под командването на Лъчезар Атанасов. Тържественият парад бе приет от административния секретар на Община Копривщица – Николай Карагьозов, който се поклони на българския трибагреник и поздрави патриотите. От трибуната на мавзолея на Априлци Марияна Цолова откри тържеството със затрогващото стихотворение на Дамян Дамянов „Българийо на живи и на мъртви…“.

 

Николай Карагьозов отбеляза, че денят на националния празник „е урок и отговорност за всички ни как трябва да уважаваме, пазим и ценим свободата и независимостта си, като един от най-висшите блага, които можем да притежава един човек“. За историческите събития, станали преди 111 години, говори директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева. Тя припомни част от манифеста към българския народ, подписан от цар Фердинанд на 22 септември 1908 година, с който провъзгласява независимостта на България. Това е единствената балканска независимост, постигната по мирен път, заяви тя.

Поднесени бяха венци и цветя на мавзолея на Априлци от Община Копривщица, Дирекция на музеите, Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“, Национално дружество „Традиция“. Посрещнати бяха символите на историческия Април 1876 – въстаническото знаме и черешовото топче. Последваха вълнуващите моменти на представяне историята на българската воинска униформа от Първата българска държава на хан Аспарух до Втората световна война.

Парадът „България през вековете“ се организира за 10-та година от Клуб „Традиция“ – Копривщица. В него взеха участие представители на родолюбивата организация от Априлци, Етрополе, Златица, Карлово, Клисура, Нова Загора, Панагюрище, Сопот София, Съединение, Троян, Трявна, Хисаря, Червен бряг. Сценарист на Парада е Кунка Неделева. Проявата се осъществи с подкрепата на Община Копривщица.

Рени Пачева от Дирекция на музеите и Донко Мрънков – председател на клуба от възрожденския град, представиха въоръжението и облеклото на българските войни, а почетни роти, в униформи от различните исторически времена, ги показаха „на живо“ на многобройните гости на града .

Национално дружество „Традиция“ е основано през 1991 година, а регионалният клуб във възрожденския град – на 10 юни 2007 г.  Парадът завърши с „Да живей България“ произнесени от всички членове на Национално дружество „Традиция“ и гръм на черешовото топче. Учениците от духовия оркестър изнесоха концерт, а тържеството продължи с народно веселие.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Януари 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031