МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

На първи октомври в малката на зала на читалище „Христо Смирненски“ – Златица, се състоя традиционният поетичен конкурс, четиринадесети по ред, посветен на Международния ден на поезията и музиката, на тема: Песента на Балкана. Лиричната вечер откри Нели Михайлова – председател на читалищното настоятелство, а Мария Овчарова запозна уважилите събитието с критериите за оценка на конкурсните стихотворения. Г-жа Михайлова сподели факти за последните успехи на читалището – нов проект за книги, който е спечелил екипът на библиотеката, и участието на самодейния театър „Мара Пенкова“ на сцената в гр. Лом. На фестивала самодеецът Георги Боянов печели Специалната награда на Съюза на народните читалища за ролята си на Вичо в постановката „Зех тъ, Радке, зех тъ“.

 

Гост на творческата вечер в гр. Златица беше Недялка Бързакова, която представи пред почитателите на изящната словесност своята първа стихосбирка „Една година Вяра, истина и обич“, посветена на дъщеря й Вяра и родния край.

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 19 автори. Журито, оценяващо творбите по зададените критерии, беше в състав: Златка Кънева – председател, и членове Недялка Бързакова (Нели) и Димитринка Крънева.

Преди да бъдат връчени наградите на най-добрите местни поети, Нели Бързакова представи пред публиката с част от поетичните си откровения, които пленяват с искреност, нежност, мелодичност и деликатност.

В първа възрастова група до 13 години победител в конкурса е Валерия Маркова, която се оказа и единствен участник. Във втората група, в която имаше най-много участници, победителите първото място журито отреди за Николета Додова. На второто бе класирана Мадлен Петрова, а на трето – Олимпия Юрукова. При поетите от 19 до 30-години първа награда спечели Ралица Николова, Виктория Крънева зае второ място, а Ангелина Андреева – трет..

В групата на ветераните Росица Чернева получи първа награда, Динка Божинова спечели втората, а инж. Полина Красимирова – Кесова – трета награда.

Специалната награда на Читалищното настоятелство Нели Михайлова връчи на Станислав Шутилов, който впечатли публиката с творбата си призив за опазване на Балкана и родната природа със своите дарове, за да живеем в хармония и щастие.

След връчване на наградите журито и участниците се събраха за обща снимка, а г-жа Михайлова изказа благодарност на комисията за оценяване и връчи на членовете му свежи цветя.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930