МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

Както за всички ученици в страната, подготвящите се по дуалната форма на обучение възпитаници на Професионална гимназия „Златица“, работят по своята програма в домашни условия. Предвидените им за провеждане занятия в реална работна среда, под ръководството на наставници, в „Аурубис България“ и останалите компании, партньори по проекта за дуално обучение, са прекратени. Възстановяването на тази форма на обучение ще стане възможно след изтичане срока на извънредното положение в страната, завиха от отдел „Връзки с институциите“ на дружеството. Двадесет и един ученика се подготвят по трите специалности с дуална форма на подготовка  – „Електрообзавеждане на производството“, „Машини и съоръжения за заваряване“ и „Автотранспортна техника“.

 

От професионалната гимназия обясниха, че сега с учениците се провежда дистанционно обучение. По практическите дисциплини, като овладяване умения по заваряване и работа с цифрово-програмен струг, такова не може да се води. Затова от учебното заведение в дните за практика са заложили часове по български език и математика. Защото на гимназистите им предстои външно оценяване по двата предмета. След като се отмени извънредното положение в страната, ще се разговаря с компаниите – партньори на училището по дуално обучение, учебната практика да се провежда не по един ден в седмицата, както е по програма, а в два дни. Целта е да бъде усвоен целият учебен материал по практическите дисциплини и да се овладее пропуснатото в седмиците, докато учениците не са били на училище. Такава е и препоръката на министерството – професионалните гимназии да се наблегне на часовете по практика, заяви инж. Величка Баланова, директор на Професионална гимназия „Златица“.

Ситуацията в момента изисква да се прилагат нови, неизползвани до момента, иновативни подходи, за обучение. Затова във времето, в което не могат да се провеждат практически занятия, се набляга на усвояването на теоретични знания. След приключване на извънредното положение ще се направи съгласувана с компаниите промяна в графиците за практическо обучение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930