МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

 

На 22 май, когато се навършиха 96 години от създаването на Туристическо дружество „Косица“ предшественик на сегашното „Паскал“, кметът Ангел Геров, председателят на управителния съвет на сдружението Ваня Сараджова и ветеранът Георги Кънчев поднесоха цветя на паметната плоча на основателя Методи Стоянов на ул. „Калето“ в града и в местността „Борова гора“, където са се събрали основателите пред 1924 г.

 На скромното честване, присъства и Йордан Присадников – стопанин на къщата, пред която е морената с паметния знак на учителя, краевед и радетел на туризма Методи Стоянов. Стилният знак, който напомня за първия председател на ТД „Косица“, бе създаден преди няколко години по инициатива на днешните негови последователи, в близост до двора, където е била къща му.

 Обичайно на могилата в местността „Борова гора“, се събират множество членове и почитатели на туризма. Сега масовото честване на годишнината бе отменено, поради въведените в страната мерки, не позволяващи в условията на епидемична обстановка, да се събират много хора.

  Спазена бе традицията, макар и малко, присъстващите на събитието да се почерпят, както е било винаги, в знак на уважение към основателите. За това се погрижиха председателят на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова и Георги Кънчев, който въпреки здравословните си проблеми и немалкото си години, се изкачи по пътеката до символното за пирдопските туристи място.

 Първото в района туристическо дружество „Косица“ е създадено от деветнадесет жители на Пирдоп, благодарение на които починът на Алеко Константинов се разпространява из Средногорието.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031