МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

 

На 21 май в едноименния  параклис в местността „Таушан тепе“, край с. Мирково, беше проведена празнична литургия в чест на светите равноапостоли Константин и Елена. Тя се осъществи по покана на църковното настоятелство на храма „Свети Димитрий” в Мирково.

 Тържествената Светата литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. В богослужението участваха епархийският архиерей дякон Петър Милошков от Ловеч, свещеноиконом Емил Якимов – игумен на Етрополския манастир „Св. Троица”,  протойерей Антоний Марчев, предстоятел на храма в с. Челопеч, отец  Йоан от с.  Смолско и отец  Николайот с. Мирково

 На празничното богослужение присъстваха малко миряни от Средногорието. Сред посетителите на храма по различно време, при спазване на изискванията, породени от епидемичната обстановка в страната, бяха кметът на Община Мирково Цветанка Йотина, председателят на ОбС Петър Грохчев, изпълнителният директор на „ЕлацитеедАД инж. Драгомир Драганов, генералният директор „Производство“ инж. Костадин Найденов, инж. Добри Цветков – от надзорния съвет на компанията и др.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил разказа подробно житието на двамата светци и техния принос за православната църквата. Духовният глава на Ловчанска епархия се спря на причините, накарали император Константин Велики да приеме християнството. Дядо владика изтъкна, че въпреки  предохранителните и ограничителни мерки, въведени в страната, той решил да възглави тържествената служба в единствения храм в Ловчанска епархия, посветен на двамата светци.

 След Светата литургия митрополит Гавриил даде благословия и нафора на вярващите, а отец Николай  Славчев  извърши тържествен водосвет. От „Елаците-Мед” АД беше осигурен автобусен превоз за жителите на село Мирково, които пожелаха да присъстват на храмовия празник на параклиса „Свети Константин и Елена“, издигнат от „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ през 2006 г. на мястото на древно духовно светилище. На службата присъстваха още зам.-кметът на общината Велко Лисев, секретарят на ОбА Цвета Попова, настоящи и бивши служители и работници на двете компании.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031