МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

 

На 30 май, по повод навършването на 100 години от смъртта на генерал-лейтенант Стефан Паприков, жители на родния му град поднесоха цветя на паметната плоча на видния български военен, министър на войната, на външните работи и вероизповеданията, държавник, политик и дипломат, намираща се в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“.

 По-късно пирдопчани присъстваха на възпоменателното честване годишнината от смъртта на генерал Паприков в София. На паметната плоча, поставена за 160 години от неговото рождение от Община Пирдоп на къщата на улица „Мургаш“ № 6, в която той е живял от 1917 до 1920 г., бяха поднесени цветя. Гостите донесоха шепа пръст и стръкове здравец от родния град на генерала, които бяха предадени на неговата внучка Зоя Паприкова-Крутилин. Те ще бъдат засадени в двора на дома, като символ на здравата връзка, която има между наследниците на генерала и жителите на Пирдоп. На събитието присъстваха членове на ръководения от г-жа Паприкова клуб „Сребърна есен“. Припомнени бяха страници от биографията на Човека, който като министър на външните работи и вероизповеданията на България, през 1908 година твърди и решително отстоява с дипломатически средства правото на страната ни да бъде независима и сама да гради своето бъдеще.

 В един от салоните на къщата се проведе интересен родолюбив разговор за пътя, който извървява от родния Пирдоп до върховете на Българската армия, генерал Стефан Паприков и за неговия принос за възхода на Отечеството. Внучката му изкуствоведът Зоя Паприкова- Крутилин показа оригинални фотографии на своя дядо и съпругата му Теодора Паприкова, както и документи от семейния архив. Тя сподели, че е кръстена на най-малката дъщеря семейство Паприкови – художник Зоя Стефанова Паприкова, която умира на същата дата, на която и баща й – 30 май, но през 1951 г.

 Интересното е, че няколко месеца по-късно – на 6 август, се ражда Зоя Паприкова-Крутилин. А това е датата, на която в гр. Варна през 1885 г. е станал годежът на Теодора Попенчева с капитан Стефан Паприков. Няма случайности в нашето битие, коментираха по този повод присъстващи на събитието. То се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, въведени в страната. В „ Хоспис Милосърдие“ г-жа Паприкова-Крутилин продължава семейната традиция и поддържа с лични средства и дарения благотворителната дейност на своята баба и на майка си – Донка Паприкова, позната на нашата общественост като българската Майка Тереза.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031