МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

 

В четвъртък – 28 май, Българската православна църква отбеляза християнския празник „Свето Възнесение Господне“ – Спасовден. В едноименния параклис в местността „Салта Алан“ над гр. Златица, се проведе тържествена литургия, която започна в осем часа сутринта. Те бе водена от отец Йоан от с. Смолско, тъй като титулярът – ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев, бе със здравословни проблеми.

 Малко миряни уважиха патронния празник на храма, но повечето от тях спазиха традицията, след като си запалят по свещ за упокой на душите на близките си покойници, да се измият с водите на лековитото Спасово кладенче. Сред присъстващите бяха кметът на общината инж. Стоян Генов и представители на общинската администрация. По-късно г-н Генов участва и в службата, проведена от отец Ангел от гр. Панагюрище, на параклиса „Св. Спас“ в близост до махалата „Бодят“ на село Петрич. На тържеството по повод християнския празник „Свето Възнесение Господне“, бяха временно изпълняващият длъжността „Кметски наместник“ на с. Петрич Тотка Ангелова и местни жители.  

 Към десет и половина часа в храма над гр. Златица отец Йоан отслужи водосвет, благослови златичани и гостите на града, уважили патронния празник на Божия дом, и раздаде на присъстващите от светената вода. По пътя към местността и Спасовото кладенче, както е било винаги на този ден, имаше скара и преди обедното време желаещите можеха да си закупят току-що изпечени вкусотии.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031