МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

 

По инициатива на Общинската организация на БСП в с. Антон, на 2 юни, признателни жители на селото отбелязаха Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и на загубилия живота си на същия ден през 1944 г. Стефан Минев, чието партизански псевдоним става име на родното му село. В паметното събитие взеха участие кметът Андрей Симов, членове на БСП, жители на селото и гости от гр. Пирдоп.

 Пред паметника на героя в парка на с. Антон учителката по история Иванка Гостева говори за величието и саможертвата на героите в миналото на страната ни и за безсмъртието на патрона на селото. В годините на Втората световна война той е част от многохилядната армия антифашисти в България, които с оръжие в ръка се борят срещу хитлеризма. Навършват се 76 години от неговата гибел, каза тя. 

 Ученичката Габриела Гостева прочете своето есе „Забравените герои“, посветено на Стефан Минев, с което през миналата година спечели награда в национален конкурс на същата тема. Тийнейджърката подари своята творба и нарисуван портрет от нея на героя, на кмета на Община Антон Андрей Симов.

  Приемайки подаръците, г-н Симов изрази своята благодарност към Габриела и заяви, че те ще бъдат поставени в кабинета му в общинската администрация. „Едва ли съм получавал някога по-достоен подарък, който да пазя като очите си“, каза той. В днешно време, ако имаше поне един човек като Стефан Минев, страната ни щеше да бъде друга, заяви той. Надеждата на съвременниците ни е, че Стефан Минев – Антон има последователи, като Габриела Гостева, подчерта г-н Симов. Кметът Андрей Симов сподели, че семейното възпитание в родолюбие и патриотизъм е много важно за младите хора.

 В село Антон никога няма да забравят героите, които са се борили за свободата на Отечеството и за социални правдини. Андрей Симов припомни, че неговият дядо, когато е бил на 18 години, е един от помагачите на Стефан Минев и е предал на своя внук тази обич и признателност към борците срещу фашизма и войната. Г-н Симов пожела на Габриела Гостева творческо вдъхновение, дързост и продължаване на каузата, на която се е посветила – да прави достояние на своите връстници славните страници от миналото на родното си село. Кметът на Община Антон подари на учителката Иванка Гостева и на Габриела Гостева книгата с историята на селото „Под сянката на Въртопа“. В свободен разговор той пожела на Габриела да продължи да следва мечтите си и един ден да стане кмет на общината.

 На паметника на героя и патрон на село Антон – Стефан Минев, бяха поднесени венци и букети от свежи цветя.   

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031