МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

 

 На 1 юни, в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, на Братската могила между Златица и Пирдоп се проведе възпоменателен митинг, организиран от организациите на Българския антифашистки съюз и на Българската социалистическа партия в двата града. Честването бе подкрепено от кметовете на съседните общини инж. Стоян Генов на Златица и Ангел Геров на Пирдоп, които осигуриха превоз за желаещите да участват в паметното събитие.

 То бе открито от Нона Маринова, председател на БАС – Пирдоп, която подчерта, че златичани и пирдопчани пак са тук, на Братската могила, символ на признателността на поколенията към подвига на борците за извоюване на свободата и независимостта на страната ни. Тя припомни, че скоро ще се навършат 75 години от изграждането на първия паметник в България, посветен на героите от антифашистката съпротива от времето на Втората световна война.

  Слово, посветено на поета-революционер и войвода през 1876 г., загинал вечерта на 1 юни във Врачанския балкан, и за Деня на памет към безсмъртните синове на България – 2 юни, произнесе председателят на Общинската организация на БСП в Пирдоп Ненко Ненчев. Г-н Ненчев подчерта, че вече 144 години свеждаме глави пред подвига на Христо Ботев и неговите четници, и на всички, дали живота си, за да се възроди Отечеството ни. Войводата остана завинаги в паметта на народа ни като Човек с невероятен революционен дух, съчетан с мощен журналистически и политически талант. Той и останалите герои на България избраха трудния път на борбата, за да ни има нас и днес, каза той.

 На белокаменния паметник на бяха поднесени венци и цветя от Община Златица, общинските организации на БСП и БАС – Пирдоп и Златица, от името на признателните жители на двете общини, от присъстващи на митинга родственици на антифашисти, граждани. 

 В последвалата литературно-музикална програма, подготвена от студентката по музикална педагогика Мария Велкова, се включиха сестра й Христина Велкова, малките Николая Иванова, Магдалена Иванова и Райна Чалъкова, както и Албена Велкова – всички от гр. Пирдоп. Припомнени бяха страници от житието и делото на поета-революционер. Квартет „Пирдопски славеи“, в който са децата, организирани от Мария Велкова, в акомпанимент на китара от нея, се представиха пред присъстващите с няколко патриотични песни в атрактивен аранжимент. Прозвучаха вълнуващите стихове на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от едно от децата. Майката на сестрите – Албена Велкова, рецитира с вълнение и отлично изразно чувство откъси от Поема за България“ на Евтим Евтимов.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031