МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

Особено вълнуващо и тържествено, с висок патриотичен заряд бе честването Дена на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на Отечеството на в гр. Пирдоп. Възпоменателното събитие за 144 години от подвига на войводата и четата му, се състоя в двора на единственото в страната училище-паметник и в него взеха участие народните представители от парламентарната група на „БСП за България“ Красимир Янков, Лало Кирилов, Николай Иванов и Димитър Стоянов, зам.-министърът на културата Румен Димитров, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, жители на общината и региона. Специален гост на честването бе председателят на Общонародна фондация „Христо Ботйов“ и родственик на поета-революционер Боян Ботйов със своя син.

 Слово за една от най-паметните дати в българската история – 2 юни, произнесе кметът Ангел Геров. Той подчерта, че това е ден, в който всички българи свеждаме глави пред подвига на поета, публицист, революционер, издател и войвода Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това е „денят на нашата гордост, на нашата сила и вяра във вечността на Родината!“, каза той. И заяви, че за българския народ Христо Ботев е символ и знаме.

 През миналата година, по инициатива на Станислав Готев в двора на най-старото учебно заведение в региона, близо до паметника на опълченците, бе открит бюст на войводата. За една година от събитието г-н Готев заяви, „Ботевото слово е в сърцата на поколения българи, а ние сме тук и сега, защото България е в нас и ние сме в нея!“. Председателят на Фондация „Христо Ботйов“ – Боян Ботйов, връчи почетен плакет и грамота за съхраняване на Ботевия дух на Станислав Готев.

 За величието на войводата и защото всеки от нас го носи в сърцето си, пред пирдопчани говориха народният представител Красимир Янков, зам.-министърът на културата Румен Димитров и Боян Ботйов. Те изразиха преклонението и синовната обич на съвременниците ни към загиналите за своя идел и за свободата ни герои – Христо Ботев и хиляди други като него. Г-н Ботйов припомни, че в редовете на четата на войводата са и петима жители на региона – Димитър Тодоров Ночев от Пирдоп, Нено Иванов Ладжов от с. Смолско, мирковчаните Димитър Николов Коленцов, Пенчо Стаменов и Черньо Неделев.     

 На паметните знаци – в колонадата на училището, на Христо Ботев, на опълченците и на генерал-лейтенант Стефан Паприков, бяха поднесени венци от признателните потомци. Точно в 12 часа, когато прозвучаха сирените, на почетна стража пред тях застанаха кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Васил Кафеджиев, Станислав Готев и зам.-кметът Мария Шентова, кметът на Кметство Душанци Златка Кънева и общинският съветник Ненко Ненчев, общинският съветник Мария Бръмбева и зам.-кметът инж. Иван Щаплев.

 Деца поднесоха гирлянд от свежи цветя на паметника на войводата. Монументът му, който е най-новият в страната на поета-революционер, бе обкичен с букети цветя от народните представители от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Красимир Янков, Николай Иванов и Димитър Стоянов, зам.-министър Румен Димитров, кметовете на Пирдоп и Златица Ангел Геров и инж. Стоян Генов, директора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ Евдокия Богданова, общински съветници, представители на политически парти и институции и граждани. Цветя участващите във възпоменателното честване положиха и пред останалите паметници в двора на учебното заведение.        

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031