МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

 

На снимката Отдясно на ляво – д-р Кирил Палавеев, отец Богомил и Кирил Бояджиев

На 6 юни беше Черешовата задушница. На този ден копривщенци посетиха двата гробищни парка , където преляха и запалиха свещи за починалите си близки. На другия ден, според християнския календар, се отбелязва Петдесятица. Народът нарича този източноправославен празник още и Русалия.

 В църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов отслужи тържествена молитва, извърши водосвет и причести миряните. Спазвайки дистанция помежду си, мнозина запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие на себе си и своите близки. По традиция на този ден те отнасят в домовете си стръкчета русалия (дивисил) и орехови клонки и ги поставят на портите и входните врати на домовете си.

 В понеделник – 8 юни, бе денят на Свети Дух. Според народните вярвания на този ден се готвят курбани и не се върши никаква работа. Тогава започва и Русалската седмица, която се приема за опасен период, тъй като, според народните вярвания, силата на демоничните същества нараства. Поверието гласи, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не трябва да се нощува в полето, тъй като то е тяхната трапеза. Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031