МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 29 юли в Община Антон официално бе дадено начало на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” (BASE). В продължение на 12 седмици, всяка сряда от 17:30 часа, ще се подготвят да започнат свой бизнес 23 записали се за предоставяната от Индустриален клъстер „Средногорие“ подготовка. По осем са участниците от с. Чавдар, и с. Антон, трима са от Пирдоп, а по един има от градовете Златица и Копривщица и селата Мирково и Църквище. Всички те ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите идеи за успешен бизнес. Проектът е инициатива на Сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Фондация „Америка за България“ и общините Антон и Чавдар.  На откриването присъстваха изпълнителният директор на „Донди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, Стоил Димитров – зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД, Тодор Иванов, ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията, Надя Захариева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка За България”, кметовете на Антон Андрей Симов, на Чавдар – Григор Даулов, на Златица – инж. Стоян Генов, председателят на ОбС – Чавдар Мария Томева, както и  Мария Цачева, управител на пекарна „Прованс“, участник в програма BASE с. Мирково през 2018 г. Организаторите бяха представени от инж. Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на сдружението и координатора на програмата BASE Златина Саръева. Прочети още...
   |   

 

На снимката Отдясно на ляво – д-р Кирил Палавеев, отец Богомил и Кирил Бояджиев

На 6 юни беше Черешовата задушница. На този ден копривщенци посетиха двата гробищни парка , където преляха и запалиха свещи за починалите си близки. На другия ден, според християнския календар, се отбелязва Петдесятица. Народът нарича този източноправославен празник още и Русалия.

 В църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов отслужи тържествена молитва, извърши водосвет и причести миряните. Спазвайки дистанция помежду си, мнозина запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие на себе си и своите близки. По традиция на този ден те отнасят в домовете си стръкчета русалия (дивисил) и орехови клонки и ги поставят на портите и входните врати на домовете си.

 В понеделник – 8 юни, бе денят на Свети Дух. Според народните вярвания на този ден се готвят курбани и не се върши никаква работа. Тогава започва и Русалската седмица, която се приема за опасен период, тъй като, според народните вярвания, силата на демоничните същества нараства. Поверието гласи, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не трябва да се нощува в полето, тъй като то е тяхната трапеза. Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2020
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31