МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 29 юли в Община Антон официално бе дадено начало на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” (BASE). В продължение на 12 седмици, всяка сряда от 17:30 часа, ще се подготвят да започнат свой бизнес 23 записали се за предоставяната от Индустриален клъстер „Средногорие“ подготовка. По осем са участниците от с. Чавдар, и с. Антон, трима са от Пирдоп, а по един има от градовете Златица и Копривщица и селата Мирково и Църквище. Всички те ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите идеи за успешен бизнес. Проектът е инициатива на Сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Фондация „Америка за България“ и общините Антон и Чавдар.  На откриването присъстваха изпълнителният директор на „Донди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, Стоил Димитров – зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД, Тодор Иванов, ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията, Надя Захариева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка За България”, кметовете на Антон Андрей Симов, на Чавдар – Григор Даулов, на Златица – инж. Стоян Генов, председателят на ОбС – Чавдар Мария Томева, както и  Мария Цачева, управител на пекарна „Прованс“, участник в програма BASE с. Мирково през 2018 г. Организаторите бяха представени от инж. Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на сдружението и координатора на програмата BASE Златина Саръева. Прочети още...
   |   

 

Един от най-почитаните летни християнски празници в църковния календар е Петровден. Отбелязва се на 29 юни и е посветен на апостолите Св. Петър и Св. Павел. В тяхна чест се коли петровско пиле.

 Затова за поредна година на Разкола, както се нарича от копривщенци мегданът в Ламбовска махала в Копривщица, бе приготвен курбан от кокошки.  Главен майстор кулинар бе Елена Чумпова, по чиято идея  се приготвя вкусната жертвена гозба. В нейна помощ бяха Надя Герданова и Мария Спасова. По-късно се присъединиха Христина Мухова и Нешка Каменарова.

 В следобедните часове отец Богомил Читалов освети ястието и отслужи тържествена молитва и извърши водосвет за здраве и благоденствие на копривщенци. Дошлите от различни краища на града си запалиха свещи за здраве и в прослава на светеците.

 В съботния ден на 4 юли жителите на Смолско отпразнуваха традиционния за селото си събор, на който традиционно се отбелязва Деня на светите апостоли Петър и Павел. Дошлите на празника хора бяха настанени на сянка под специално направените места за отдих в непосредствена близост до параклиса „Свети Петър и Павел”, а за тяхното добро настроение се погрижи духова музика.

 С поздрав и топли думи към присъстващите се обърна от кметът на Община Мирково Цветанка Йотина. Приветствие отправи и кметският наместник на селото Димитър Райков. Беше прочетен поздравителен адрес от изпълнителния директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” д-р инж. Илия Гърков. Компанията е един от дарителите за провеждането на събора.

 Обичаната от мнозина народна певица Гуна Иванова, заедно със своите внучки Ива и Велислава, изпълни много песни от своя богат репертоар за празнуващите от село Смолско и техните гости от съседни селища. Триото запали българския дух в присъстващите на тържеството. Под съпровода на хорводните им песни, начело на танцуващите, поведени от кмета на общината г-жа Йотина, гордо се развя българското знаме.

 За доброто настроение на присъстващите с три танца на сцената се изяви новосъздадената от Николета Динекова детска танцова трупа „Смолянче”. За здравето на всички жители и гости на празника беше раздаден вкусен жертвен курба.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2020
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31