МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

 

Въпреки извънредната ситуация в страната, причинена от коронавируса Ковид-19 и първите заболели копривщенци, във възрожденския град се сключват граждански бракове. През месец август в общинска администрация са постъпили множество заявления от млади семейства за провеждане на сватбени церемонии.

 В първия ден на летния месец август младото семейство Радослава Топалска и Янко Руменов започна съвместния си живот от възрожденска Копривщица. Кумуваха Мария Младенова и Слави Бобошевски. И не само, защото запознанството на двойката става тук на лятното възрожденско училище „Аз съм българче“, а повече от любовта на младоженците към всичко мило и родно, те предпочетоха сватбените им одежди и тези на гостите на тяхното тържество да бъдат народни носии. За да бъде в синхрон със сватбарите и извършващият с ритуала Павлина Доганова беше облечена в национален костюм.

 За е пълно удоволствието на младите да се потопят във възрожденската атмосфера, заедно с кумовете и шаферите си, те се разходиха из града с каляската на Иван Скендеров. Сватбарите бяха аплодирани от множеството българи и чужденци, гости в този ден на Копривщица. Така вместо с луксозен автомобил, пред сградата на общинска администрация, където се намира ритуалната зала с възрожденска наредба, пристигна… каляска.

 След сватбения ритуал, в който са включени много моменти от традиционния български обичай, младоженците, кумовете и техните гости си направиха първите снимки за спомен пред битов музей „Лютова къща“, който се намира наблизо.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930