МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Инж. Алекси Кесяков, инж. Добромир Добрев и Пламен Стоилов са носителите на голямата награда „Кмет на годината 2018”, съобщава на своята страница в Интернет Порталът на българските общини Kmeta.bg. Тримата призьори бяха аплодирани  от своите колеги и присъстващите на церемонията в зала № 9 на Националния дворен на културата в столицата, се видя по време на предаването на БНТ. Награждаването стана на 15 ноември. Кметовете на общините Челопеч, Горна Оряховица и Русе, са събрали най-много гласове в националния конкурс, който се провежда за шеста поредна година.

Имената на победителите в категорията обяви българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която връчи и грамотите на градоначалниците. Тя сподели, че поздравява всеки кмет на община от най-малките до най-големите, защото има много предизвикателства пред тях. Мария Габриел е сподели, че отличените кметове са реализирали напредък за своите общини. И че и 10-те категории са значими и всеки ръководител на местната власт заслужава признание за добре свършената работа.

 

В раздел „Малка община“ призът отиде при градоначалника на Челопеч инж. Алекси Кесяков, в раздел „Средна община“ при кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, а в раздел „Голяма община“ при управника на Русе Пламен Стоилов. 

„Поздравявам г-н Томов за успеха, който е постигнал за последните 6 години на конкурса. Поздравявам го за това, че успява да сбъдва мечтите си и е част от медия, която се опитва да покаже доброто. Гласът на всички, които са ме подкрепили, е изключително задължаващ и се надявам да не ги разочаровам.”, каза инж. Алекси Кесяков при връчването на наградата. Заслуженото отличие е не само признание, че Община Челопеч върви в правилната посока, а и стимул за реализирането на нови идеи.

Стотици хиляди българи участваха във вота за определянето на най-добрите градоначалници. На тържествената церемония, бяха връчени годишните награди в девет конкурсни категории за малки, средни и големи общини. От тях с най-много награди бяха удостоени кметове и общини от Софийска област – общо четири: Румен Гунински на Правец в категорията „Smar City“,  Трайчо Младенов – Костинброд за иновации и образование, Васко Стоилов – Сливница – за паркове и екотранспорт, Георги Димов – Божурище, в категорията „Инвестиции и работни места“. От всички най-престижна бе „Кмет на годината”, заслужена от инж. Алекси Кесяков. Сред номинираните за това отличие бе и кметът на Община Пирдоп Ангел Геров.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031