МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

На 4 октомври в Община Чавдар бе направена първа копка за изпълнението на проект за изграждане на физкултурен салон към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото. На церемонията присъстваха ученици от учебното заведение и техните преподаватели, служители в общинската администрация, настоящият кмет Пенчо Геров, кандидатът за кмет на предстоящите избори Григор Даулов и кандидати от листата за съветници на Коалиция „БСП за България“, представители на фирмата – изпълнител, жители на Чавдар.

Кметът г-н Геров пожела на бъдещите стопани на спортното съоръжение – възпитаниците на учебното заведение, когато то бъде завършено, да играят в него на воля, за да са здрави за радост на близките си, и да покажат, че в село Чавдар има много млади спори таланти.

 

В работната част на разположения наблизо багер на фирмата – изпълнител на обекта, г-н Геров и ученик от учебното заведение разбиха бутилка шампанско. А операторът на  тежката машина направи първата копка за начало на строителните дейности.

Проектът „Изграждане на физкултурен салон към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Чавдар, община Чавдар“ е по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, на мярка 7: „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ към Държавен фонд „Земеделие“. Той е спечелен след перфектно разработен проект на общинската администрация, и село Чавдар е първо в страната, което започва неговото изпълнение.

Изграждането на  физкултурния салон е на стойност 200 000 евро и за спечелването на проекта местната власт е трябвало да се пребори с много силната конкуренция на десетки общини от страната, – заяви кметът Пенчо Геров. Защото напоследък малките административни общности трудно печелят проекти, тъй като във формулата има коефициент за брой жители. Г-н Геров сподели още, че са получили подкрепа от комисията по образование на Софийска област, което е успех за всички хора в село Чавдар. „Това е поредната победа, която показва, че когато в една община има здрав колектив, има сплотена администрация, могат да се случват много хубави неща“ – каза той.

„Това е сбъдната мечта за всеки преподавател по физическо възпитание. И тя се случи много бързо, за което благодаря на г-н Пенчо Геров и неговия екип“, каза Ненна Бързакова – учител по дисциплината в чавдарското училище. Деца в национални носии поднесоха на присъстващите на церемонията питка и мед. А г-н Геров и управителят на фирмата изпълнител на проекта гарантираха, че физкултурният салон ще бъде напълно завършен далеч преди крайни срок на проекта и още през месец март – април на 2020 г. учениците и младежите на с. Чавдар ще могат да ползват спортното съоръжение.        

Физкултурният салон ще има игрища с нормални размери за баскетбол и волейбол, както и условия за практикуване на други спортни дисциплини. „Топла“ връзка с училищната сграда ще осигурява достъп до него за възпитаниците на учебното заведение. Т. нар. „битовки“ в него ще бъдат преустроени по съвременни и модерни модели, ще се обособят в тях стаи за почивка, сауна, бани и санитарни възли. Съществуването им в сградата е помогнало при разработването на проекта той да се вмести в размера на финансовите средства, които се предоставят по програмата за развитие на селските райони.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930