МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

 

На 9 май жители на село Петрич изразиха синовната си признателност и уважение към своите предци, борили се за свободата на Отечеството по време на Априлската епопея през 1876-та година. В други години на тържествата, посветени на техния героизъм, родолюбие и саможертва, присъстват стотици българи. Поради извънредното положение в страната, честването на 144-та годишнина от обявяването на бунта бе скромно.

 В местността „Боището“, където е постиганата първата и единствена победа над поробителя в дните на съзаклятието, при паметника „Камбана“, дойдоха народният представител Лало Кирилов, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, общинският съветник инж. Николай Лилов, Временно изпълняващият длъжността „Кметски наместник на село Петрич“ Тотка Ангелова, работещи в общинската администрация в Златица и служители от читалище „Оборище“ в селото.

 На мемориала, издигнат за 100-годишнината от Априлското въстание, отбелязана през 1976-та година, бяха поднесени венци и цветя от признателните българи. Присъстващите на честването петричани и техните гости припомниха за събитията от онези далечни времена, превърнали село Петрич в символ на героизма и непресъхващият почти пет века стремеж за свобода на българския народ.

  Малко по-късно присъстващите на паметното честване се поклониха и пред паметта на първата жертва на Априлското въстание – петричанина Стоян Балов, загинал от черкезки куршум на 23 април 1876 г. На възстановения преди няколко години паметник на героя бяха поднесени венци и цветя. Петричани и техните гости отдадоха своето уважение и пред паметта на поп Христоско Раков, заклел въстаниците през онази величава за българския народ година. Двата мемориала се намират в двора на храм „Св. Георги Победоносец“, който, освен архитектурен, е и исторически паметник. По време на потушаването на въстанието и разорението на с. Петрич в него са били затворени над 100 моми и невести от селото, поругавани и насилвани от озверелите башибозуци и черкези. Храмът е изгорен от поробителите и възстановен през 1879 г. с дарения на местното население.

 Участващите в поклонението запалиха свещи в знак на поклон пред паметта на 172-те жертви, дадени от селото и си припомниха за величавите събития, накарали Летописеца на Априлското въстание Захари Стоянов да възкликне: „Петричани! Бедните! Тия държат първо място между ония села, които изградиха темела на българската свобода с пепелищата на своето село!“.

 Гостите разгледаха единствената в страната тематична картинна галерия, посветена на Априлското въстание, разположена в сградата на старото петришко училище. Създадена по идея на художника Йордан Шентов, тя е открита през 1876 г. и съхранява във фонда си десетки творби на български художници, посветени на бунта. Наскоро помещенията на галерията бяха ремонтирани по програмата за партньорство между общината и „Аурубис България“. Кметът инж. Стоян Генов се запозна и с резултатите от протичащия в момента ремонт на помещение в сградата, което ще бъде обособено като здравен кабинет за жителите на село Петрич.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930