МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

 

На 21 януари – Денят на родилната помощ, в ритуалната зала на читалище „Христо Ботев“, Община Антон и културната институция поканиха на гости майки, баби и близки на родените през миналата година деветнадесет бебета, които имат връзка със селото. През 2017 година са се появили на бял свят девет момчета и десет малки принцеси, каза секретарят на общината Цветелина Костова, като подчерта, че за първи път през последните години малките юначета са отстъпили първото място от дамите.

Сред присъстващите имаше и няколко татковци, а всички очакваха с нетърпение да пристигне д-р Иван Болчев, за да започне тържеството. Той не закъсня и когато всичко бе готово, на празника изненадващо пристигна… една антонска баба (Марина Стефанова), която припомни за честването на Бабинден в миналото, за уважението, което са оказвали майките и техните близки на жената, бабувала на техните деца.

Със стихове и драматизации по весели песни за д-р Мечо и неговите пациенти от гората, малчугани от детската градина в селото създадоха отлично настроение на празнуващите. 

 

Антонската баба покани майката на малката Калина Стилянова, родена на 5 май 2017 г. – Ангелина Димитрова, да изпълни традиционния ритуал и полее с изворна вода на д-р Иван Болчев, за да си измие ръцете. Лекарят, който се грижи за медицинското обслужване на жителите на с. Антон, благодари за изразеното към него уважение и признание и пожела на най-малките жители на общината и техните родители и близки, здраве и радости през годината. Кметът на общината инж. Стоян Гарчев също поздрави присъстващите на честването с Деня на родилната помощ, като изрази задоволството си, че има толкова новородени деца в селото. Инж. Гарчев пожела те да растат бързо и да радват своите близки. За всички тях общинското ръководство бе приготвило атрактивни подаръци, поздравителни адреси до родителите, с пожелания техните малки наследници да бъдат като пътеводна звезда и да озаряват живота им. 

Подарък имаше и за д-р Иван Болчев от общината, а дами, членове на пенсионерския клуб, за които той се грижи да бъдат здрави, също го дариха с благодарност за отзивчивостта. Признателност бе изразена и към медицинските специалисти и помощници, с които д-р Болчев обслужва пациентите си. Пенка Маджарова поднесе на лекаря скромен подарък, а той отвърна с пожеланието възрастните да са здрави и по-малко да го посещават.

И когато официалната част щеше вече да свърши, пак без покана, на честването се появи и една майка – на име Млада, с десетмесечен син Антон, който всеки път напомня за себе си, когато тя е на… повече от 5 метра от него. Майката Млада отправи няколко въпроса към д-р Болчев – от какво най-много имат нужда децата, трябва ли да се посещава психолог, за следродилната депресия и за опазване здравето на бебетата. Специалистът отговори, че те имат нужда най-много от обич и майчина любов, а за да бъдат здрави, трябва да се хранят балансирано, да приемат витамини и при нужда – да се доверяват на лекарите, както майките, така и децата им. 

Организаторите на честването на Деня на родилната помощ бяха подготвили богата трапеза за майките и техните близки. И за да е още-по-пълна тя, помогнаха и някои от тях, донесли питки и лакомства, за да се почерпят всички заедно на коктейла.   

 

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930