МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Българският дух е жив

Точно в 12 часа на 3 март жители и гости на село Челопеч се включиха в националната инициатива „Пробуждане с хоро“, подета от Сдружение „Азбукари“ и Фондация „Българи за България“.

Наши сънародници в 16 държави по света на този ден играят кръшни български хора в чест на националния празник и освобождението на народа ни от петвековното османско робство. А голямата идея на това събитие е да се покаже, че където и да се намират те, българският дух и традиции са живи.

У нас център на проявата е парк „Заимов“ в столицата, а 30 града и 60 села в България подкрепят проекта. В продължение на няколко часа се играят народни хора, а българи от всички възрасти се веселят и изразяват по този начин патриотичния си порив да се обединят за бъдещето на родината.

Къпаха булка и младоженец НА ИВАНОВДЕН В ЧЕЛОПЕЧ

Единствено в село Челопеч до наши дни е съхранен обичаят, отбелязван на Ивановден. На 7 януари самодейци от читалище “Труд и постоянство” извършиха ритуалното къпане на булка и младоженец във водите на река Воздол. Празникът е посветен на очакванията за родовитост в семейството чрез очистващата сила на водата и за да са силни и здрави децата, родени през годината.

От сградата на читалището, водена от духовата музика, групата сватбари, начело с младоженеца и булката с бебе в ръце, се отправи към коритото на преминаващата през селото река, където бяха извършени обредните практики на обичая. В ритуала са представени всички персонажи от една сватба – младоженците, свекър и свекърва, девери и свещеник, който да изпълни бракосъчетанието. В малкото вирче на замръзналата река Воздол “свекървата” (Мария Луканова) дарува младите и техните гости. Няколко майки, сдобили се с наследници през 2018 г. също получиха подаръци за тях от читалищното настоятелство. После със смях и закачки, процесията се отправи към центъра на село Челопеч, за да се продължи с традиционното народно веселие – сватбеното хоро.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Представиха спектакъла „Зимна приказка за дванадесетте месеца”

На 21 декември в препълнения салон на читалище „Труд и постоянство” в село Челопеч, самодейци представиха концерт – спектакъла „Зимна приказка за дванадесетте месеца”. В продължилата почти два часа програма, се включиха колективите на Танцов състав „Българче” и Женския танцов състав към местната културна институция, с хореограф Станислав Стойков. Те се представиха със северняшки, шопски, тракийски и македонски танци.  

С песни се изявиха и групите „Средногорски звън” към Община Челопеч с ръководител Невелина Сараджова. Интересни за всички бяха превъплъщенията на актьорите от театралния състав към читалището. С аплодисменти беше приветствано и участието на клуб „Златните кукери”, който е сформиран към читалището от началото на новия културен сезон. Оркестърът също имаше самостоятелно представяне. А изненада за всички бе представянето на служителите от общинската администрация, които се включиха в спектакъла с хумористични сценки. Сценарист на концерт беше Жанна Центовская от общинската администрация.

Малки коледари поздравиха миньорите от рудник „Челопеч“

Скъпи гости посрещна колективът на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. В навечерието на Рождество Христово, на 19 и 20 декември, техни гости бяха малките коледари на Детска градина „Ханс Кристиян Андерсен“ и от подготвителната група при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото, с педагози Петранка Станикина и Тихомира Тодорова.

Предвестниците на Великото тайнство изпълниха обредни песни и наричания и пожелаха успехи и просперитет на своите домакини. Оперативният директор на дружеството инж. Цветомир Велков и екипът на отдел „КСО и Комуникации“ отправиха благодарности на своите гости и ги дариха с лакомства.

ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО Удостои с награда Община Челопеч

На 21-ви ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и православната младеж, Държавната агенция за закрила на детето постави началото на благородна и хуманна инициатива. За първи път бе връчен отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство”, съобщава институцията на своята страница във Фейсбук.

Идеята за връчването на отличието се родила от практиката – отчитането на дейността на лицензираните от ДАЗД доставчици на социални услуги за деца, извършените проверки по изпълнението им, многобройните консултации, споделяне на опит. Все повече хора, специалисти, професионалисти, съдействат в тяхната кауза – повишаване на благосъстоянието на децата в България.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова е приветствала гостите на официалната церемония по връчването на отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Тържественото награждаване се е състояло в „Триъгълна кула“ на древната Сердика. Сред официалните гости били социалният министър Бисер Петков, Зорница Русинова – зам.-министър на труда и социалната политика, Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката, Джейн Муита – представител на ЮНЕСКО за България, Силвия Георгиева – Национално сдружение на общините в Република България, Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и др.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Грейна в празнична коледна премяна

На 30 ноември площад „Освобождение” на село Челопеч беше пълен с хора от цялото Средногорие, дошли да видят новата премяна, с която общината ще посрещне очакваните празници Рождество Христово и Нова година. Находчиви и изобретателни предприемачи, взеха участие в коледно-новогодишния базар, който беше разположен в център на селото, напомнящ на този във Виена, столицата на Австрия, коментираха запознати, изразявайки своето удовлетворение от работата на местната администрация. Тържеството по запалването на коледните светлини даде началото на поредицата от прояви, посветени на Коледа. В програмата участваха талантливите момичета от група „Средногорски звън”, с ръководител Невелина Сараджова и трио „Булгарина”.

Общината е предоставила безплатно до 31 декември коледно украсени и празнично осветени щандове, от които лъхаше настроение и аромат на борови клонки. Имаше такива, на които се предлагаха вурстчета, наденички, кебапчета. На един от щандовете се предлагаха подаръци и сувенири, на друг – греяно вино, приготвено по специална местна рецепта, на трети привличаха коледни сладкиши и лакомства, плодове и ядки. Със свои произведения на изложението бе и екипът на пекарна „Прованс” в село Чавдар – разнообразие от хлебни изделия и сладки изкушения.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031