МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

Хората, уважили осмия празник на плодородието в Община Чавдар, бяха възхитени от прекрасните минути, в които имаха възможността да се насладят на резултатите от своя целогодишен усилен труд. Той се състоя на 8 септември – Малка Богородица, на площад „Васил Левски” в селото. Инициативата за провеждането му е на общинската администрация и настоятелството на читалище „Надежда”, с подкрепата на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”.

Приятното слънчево време спомогна за приповдигнатото настроение и много емоции на присъстващите на Деня на плодородието. Официалната част откри водещата Мария Цачева, която разказа за символиката на празника и за присъствието на хляба в нашето ежедневие като краен продукт на труда на стопаните. Подчертано бе, че единствени от целия район на Средногорието чавдарчани нямат пустеещи земи, и се отнасят с уважение и почит към земята, която е хранила и продължава да храни човечеството. Приветствие към присъстващите отправи и кметът Пенчо Геров.

 

На специална маса бяха изложени множеството гозби, които бяха приготвили сръчните ръце на жените от селото – баници, тиквеници, щрудели, кексове, сладкиши, тикви с мед и орехи, тутманици, лозови и зелеви сърмички, пълнени чушки, картофени кюфтета, красиво декорирани купи с плодове и зеленчуци, запечен фасул с ориз, питки и погачи, качамак, мед, печени ябълки, орехи, лешници... В направата на вкусотиите се включиха  колективите на Община Чавдар, общинския съвет, самодейците от читалището, учениците и учителите в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и Детска градина „Щастливо детство”, членовете на Пенсионерски клуб „Златна есен”, Домашен социален патронаж, много жители на селото.

В големия чавдарски тиган на бавен огън къкреше родопската пилешка кавърма, чийто майстор беше Минко Гинчев, подпомаган от неговите приятели Димитър Мишев и Иван Сеизов. За нейното приготвяне бяха употребени 40 кг. пилешко месо, 15 кг. печени чушки, 8 литра олио, множество буркани с кисели краставички и сладка царевица, както и ароматни подправки. Вкусното ястие беше дар от общинското ръководство за жителите и гостите на селото по повод празника на плодородието.

Очаровани от изложените красоти, чавдарчани се възхищаваха на дарбата на българката да свещенодейства в своята кухня. Затова край представените кулинарни шедьоври беше най-многолюдно и всеки се стремеше да опита колкото може повече от апетитните ястия.

Похапналите от тях изразяваха задоволството си, че всяко едно е било от вкусно по-вкусно.

В Деня на плодородието в с. Чавдар  имаше демонстрация на производство на шарена сол, домашен хляб, мекици, мътеница и сокове. Със свой щанд се представи и екипът на пекарна „Прованс”, а чавдарчанката Стоянка Касабова предлагаше вкусен шипков мармалад. Цонка Иванова беше изложила продукти от козе мляко, които самата тя произвежда вкъщи. На празника домакини и гости се наловиха и на българските народни хора под звуците на хубава музика.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031