МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

На 9 март площад „Васил Левски” в Община Чавдар едва успя да побере всички жители и гости на селото, които пожилаха да присъстват на осмия карнавал за народния празник Сирни Заговезни, преминал под мотото „Кукери на гости в Чавдар”. В него представително участие взеха кукерските клубове от селата Васил Левски, „Белодрешковците” от Каравелово и читалище „Христо Ботев” в Столетово, Община Карлово. „Джамал” от село Равно поле и „Девиждииите” от Лесново, Община Елин Пелин, които представиха кукерските традиции от своя край. Мечките от Кукерски клуб „Мирково” и Гайдарският и кукерски клуб от град Калофер бяха кулминацията на празничното дефиле, по време на който се показаха два различни типа кукери. В програмата се представиха и самодейците от читалище „Надежда”, които се бяха преобразили на танцуващо племе индианци от САЩ.

 

Официалната част на народния празник откри водещата Панка Илиева, която приветства гостите, като им пожела да продължават все така да съхраняват народните традиции и обичаи на Сирница. В дефилето на маските най-напред се изявиха „индианците“ от Северна Америка. След тях на площада се появиха представителите на село Каравелово, следвани от членовете на останалите клубове, скрити зад огромни и страшни маски, олицетворяващи дявол, бик, мечки и много други истински и митични персонажи. Най-впечатляващо за публиката беше гласът на чановете и звънците на кукерите, с които те прогониха злите сили от село Чавдар.

Безспорно най-интересни тази година за зрителите бяха гостите от град Калофер и село Столетово, които бяха и най-многобройни, представили нова интерпретация на кукерските маски, отрупани с много цветя и рози. Всеки състав беше представен от водача си, с целите и задачите на клубовете, за традицията, която спазват, завоюваните награди и отличия. Кукерските клубове представиха и обичая на Прошка във всяко едно населено място, откъдето идват.

На финала на осмия кукерски фестивал в село Чавдар Григор Даулов от Общинската администрация благодари на гостите за прекрасния кукерски празник, като пожела догодина отново да бъдат в Община Чавдар. Парични награди и плакети имаше за всички гостуващи групи, както и червено и бяло вино, и пита хляб с дъхава шарено сол. Индивидуални награди получиха най-малките участници от село Чавдар и гостуващите групи.

В народното веселие на хорото се наловиха мнозина от жителите и гостите на Сирни Заговезни в с. Чавдар. А организаторите обещаха  през следващата година празникът да бъде още по-голям и впечатляващ.

Вечерта на 10 март на площада беше запален и заговезният огън, около който се наредиха жители и гости на Община Чавдар, пожелавайки си „Леки пости”.

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930