МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

На 10 май в програмата на Месеца на книгата в с. Чавдар бе заложено посещение на ученици в читалище „Надежда“. Водени от свои преподаватели, възпитаници на учебното заведение от всички класове бяха посрещнати в сградата на културната институция от Григор Даулов и Мария Комитова от общинската администрация и работещи в читалището.

Таня Илкова от библиотеката разказа на малките гости и читатели за създаването й и учредяването на читалището през далечната 1900 г. Тя сподели за любознателните ученици, че сред повече от 24 000-те тома издания в книгохранилището, има реликви на издания от 1885 г., които са особено ценни и богатство за хората от общината.

 

Тя насочи вниманието на децата към притежаваните от библиотеката книги с приказки и справочни издания, които могат да им бъдат в полза за подготовката за учебните занятия. Г-жа Илкова прикани онези от учениците, които все още не са се записали за читатели на читалището, да направят това. Книгата е любим приятел на човека, каза Татяна Илкова и от нея могат да се научат много нови знания. Четенето на печатното слово е много по-полезно и приятно от това на мобилните телефони и таблети, с които почти всички млади хора боравят, увери тя гостите си.

В книгите има мъдрост, знания, история, откриване на истината за събития и чудеса, които могат да отведат читателите до Луната, звездите, непознати светове, каза още г-жа Илкова. „Библиотеката е неоценимо богатство. Идвайте и четете много, защото книгите ще ви отворят очите и доставят наслада“, заяви тя.

На няколко групи учениците се докоснаха до изданията, които им бяха приготвили да се запознаят работещите в библиотеката. Разгледаха книгохранилището и с интерес се запознаха с някои от най-ценните издания от фонда на книгохранилището.

Григор Даулов поднесе подарък на Татяна Илкова – сувенир във вид на старинна книга. За библиотеката той дари двадесет тома нови книги, които общинското ръководство бе закупило за увеличаване богатството на библиотеката на читалище „Надежда“. Г-н Даулов заяви че към с. Чавдар вече се проявява интерес от фондация, работеща в Ню Йорк, САЩ. И в скоро време ще се случат още нови и интересни инициативи и проекти в общината, насочени към учениците, младежите и възрастните хора от селото.        

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031