МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата красива премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалище „Надежда“ в селото.

В първата част на обичая, който се провежда в последния ден от старата година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха предимно момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си за новата 2020 година.  

 

На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше посетен от жители, които приветливо се поздравяваха за настъпилата Нова година. Жените от групата за автентичен фолклор към читалището и децата изпълниха песните, съпътстващи обичая. След няколко народни хора около дряна на самодейците, започна наричането на пръстените за късмет, което беше най-очакваната част от ритуала от събралото се множество. За всеки, пуснат пръстен в котлето, имаше добри пожелания, остава само те да се сбъднат, коментираха след това участвали в наричането. Наричащият тази година късметите и нишаните беше Ганка Радунчева, която направи обичая още по-интересен. На присъстващите дългогодишната самодейка пожела здраве, щастие, късмет и благополучие през 2020 година. Всеки от присъстващите си отчупи по клонка от дървото, за да го занесе вкъщи за здраве и просперитет на себе си и цялото си семейство. Кметът Григор Даулов също приветства празнуващите на площада, като благопожелания към него и всички чавдарчани отправи Ганка Радунчева.

От името на Общинската администрация за празнуващите на площада чавдарчани беше осигурено греяно червено вино. Вкусни кебапчета за тези, които все още бяха гладни след празничната новогодишна нощ, предлагаха Мария и Илия Медарови от град Златица.   

На 1 януари на площада в златишкото с. Петрич накичено дряново дръвче, обсипано с гирлянди, беше разкрасило мегдана. Народното веселие беше организирано от настоятелството на читалище „Оборище” и кметството, а в празника се включиха жители и гостуващи на близки в селото.

Женската фолклорна група към местната културна институция изпълни песните, които са традиционни при пресъздаването на народния обичай „Пеене на пръстените”. Последва наричането на предметите, пуснати в менчето за късмет. Пожеланията към техните притежатели отправи дългогодишната самодейка Делка Петрова.

Мнозина от наблюдавалите представянето на обичая се наловиха на народното хоро, с което петричани се поздравиха за първия ден на Новата 2020 година и християнския празник, посветен на Св. Василий Велики.

 

 

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031