МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

 

На 1 февруари самодейци към читалище „Надежда” в село Чавдар и служителите от ОбА, жители и гости на общината, отбелязаха българския празник в чест на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото на този ден започва резитбата на лозята. Ритуалът се пресъздава в селото от 2015 година, като инициативата тогава е на местните читалищни дейци.

Както повелява традицията, стопаните, членовете на техните семейства, съседите, гостите от Общинската администрация за пета поредна година тръгнаха за лозето на любезните домакини Генка и Александър Александрови, където беше пресъздаден старият обичай на Трифон Зарезан. Дядото (Александър Александров), както си му е редът, заедно с кмета на общината Григор Даулов и неговият предшественик Пенчо Геров, ритуално зарязаха лозето. А пръчките които отрязаха, поляха с вино от бъклицата, за да бъде богата годината. Благопожелания за плодородие нарекоха бабата и дядото, както и кметът г-н Даулов.

 

По-възрастните отпиха от ароматното червено вино, което стопаните бяха приготвили миналата година. Отец хаджи Недко Бръмбаров благослови кмета, стопаните на лозето и всички жители на Община Чавдар, както и лозята, които тази година да дарят собствениците си с богата реколта. Секретарят на читалище „Надежда” Татяна Николова приветства присъстващите на обичая, а Мария Комитова от ОбА прочете поздрав в стихове, посветен на стопаните на лозето, подготвен от дългогодишната общественичка Петрана Гинчева. Деца от читалището почерпиха всички дъхава питка с пчелен мед. Дамите от Женски народен хор „Китка”, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов, изпълниха песни, посветени на виното и любовта.

След това участниците в народния ритуал и уважилите поканата на организаторите чавдарчани, поседнаха на богата трапеза, където на сладка раздумка празникът продължи на по чаша червено вино, ароматна питка с шарена сол и мед, сирене, месни домашни деликатеси, баници и други лакомства. Впечатление на всички направиха поднесената домашна сланинка, поръсена с шарена сол, домашното сирене, греяна ракия и вино.

Екипът на вестник „Регион” благодари на нашите верни приятели и читатели, домакините Генка и Александър Александрови за гостоприемното ни посрещане, за прекрасния празник и преживяното удоволствие да гостуваш на тяхното ранчо. За нас беше чест да уважим поканата на организаторите.

 

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930