МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

 

На 1 февруари самодейци към читалище „Надежда” в село Чавдар и служителите от ОбА, жители и гости на общината, отбелязаха българския празник в чест на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан, защото на този ден започва резитбата на лозята. Ритуалът се пресъздава в селото от 2015 година, като инициативата тогава е на местните читалищни дейци.

Както повелява традицията, стопаните, членовете на техните семейства, съседите, гостите от Общинската администрация за пета поредна година тръгнаха за лозето на любезните домакини Генка и Александър Александрови, където беше пресъздаден старият обичай на Трифон Зарезан. Дядото (Александър Александров), както си му е редът, заедно с кмета на общината Григор Даулов и неговият предшественик Пенчо Геров, ритуално зарязаха лозето. А пръчките които отрязаха, поляха с вино от бъклицата, за да бъде богата годината. Благопожелания за плодородие нарекоха бабата и дядото, както и кметът г-н Даулов.

 

По-възрастните отпиха от ароматното червено вино, което стопаните бяха приготвили миналата година. Отец хаджи Недко Бръмбаров благослови кмета, стопаните на лозето и всички жители на Община Чавдар, както и лозята, които тази година да дарят собствениците си с богата реколта. Секретарят на читалище „Надежда” Татяна Николова приветства присъстващите на обичая, а Мария Комитова от ОбА прочете поздрав в стихове, посветен на стопаните на лозето, подготвен от дългогодишната общественичка Петрана Гинчева. Деца от читалището почерпиха всички дъхава питка с пчелен мед. Дамите от Женски народен хор „Китка”, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов, изпълниха песни, посветени на виното и любовта.

След това участниците в народния ритуал и уважилите поканата на организаторите чавдарчани, поседнаха на богата трапеза, където на сладка раздумка празникът продължи на по чаша червено вино, ароматна питка с шарена сол и мед, сирене, месни домашни деликатеси, баници и други лакомства. Впечатление на всички направиха поднесената домашна сланинка, поръсена с шарена сол, домашното сирене, греяна ракия и вино.

Екипът на вестник „Регион” благодари на нашите верни приятели и читатели, домакините Генка и Александър Александрови за гостоприемното ни посрещане, за прекрасния празник и преживяното удоволствие да гостуваш на тяхното ранчо. За нас беше чест да уважим поканата на организаторите.

 

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031