МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

 

С облекчаването на мерките, наложени от разпространението на коронавируса и разрешаването на ползване съоръжения, паркове и атракциони на открито, посетителите на съоръженията и неолитното селище в местността „Света Петка“ в с. Чавдар, постепенно се увеличават. Със своите атракциони общината трайно се утвърди като предпочитана дестинация в страната. Мнозина посетители на Археологически парк „Тополница“ предпочитат да останат по няколко дни, за да се потопят в атмосферата и бита на живот на праисторическите хора.

 Така се случило със семейство от гр. Хасково. Предварително заявили една нощувка в неолитното селище и пристигнали на 15 юли. Харесало им и останали за още една нощ. Толкова им харесало тук, че си тръгнали за родния край чак вечерта. Просто, не им се тръгвало от парка, похвалиха се служители на общинската администрация, които отговарят за археологическия музей и праисторическите къщи. Гостите не пропуснали да се забавляват и в атракциона „Въжеландия“, разходили се и сред красивата местна природа.

 След тях в една от къщичките като праисторически обитатели на селището се настанили две девойки, които дори заявили, че пак ще дойдат. Всеки ден има посетители, които разглеждат артефактите, изложени в експозицията, запознават се с обстановката в селището, работилниците на неолитните хора за производство на керамични изделия и кремъчни оръдия на труда, радват се на чистата и красива околна среда.

 За събота и неделя имаше заявка в общината за още четирима гости. Домакините се подготвяха да ги посрещнат и с усмивка споделиха, че не знаят колко ще стоят, защото почти винаги се случва да останат за още дни. Семейство от столицата и фамилия с три деца бяха впечатлени от видяното.

 Археологическият парк „Тополница“ е изграден като прототип на неолитното селище, проучвано в периода от 1967 до 1981 г. от праисториците проф. Георги Георгиев и проф. Кънчо Кънчев на селищната могила край река Тополница. Пресъздава обстановката в онази епоха, която е датирана около 5260 г. преди Христа за най-ранно присъствие на праисторическия човек в района. Известна е сред специалистите като „Култура Чавдар I“. Намерени от археолозите са над 70 кремъчни ножове, 270 стъргалки, повече от 1000 гърнета и похлупаци за тях, сред които и уникален и единствен у нас по форма и цветна украса съд с култово предназначение. Селищната могила край с. Чавдар се приема от специалистите като неолитна революция за страната. 

 Средногорието е било добре заселено с обитатели в тези времена, като обекти от неолитната епоха са открити още край с. Бенковски, с. Мирково, при Златица и Пирдоп.  

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930