МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

На 12 и 13 май в залата на читалище „Надежда” в село Чавдар, се състоя Петият национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта…”. Той беше организиран по инициатива на Общинската администрация и местната културна институция. Песенната проява беше част от майските празници в Община Чавдар.

В програмата на фестивала, продължил няколко часа през двата фестивални дни, участие взеха състави от цялата страна. Сред тях бяха изпълнители от Чавдар, Пирдоп, Карлово, Каравелово, София, Мирково, Копривщица, Ботевград, Игнатица, Арбанаси, Пловдив, Пазарджик, Етрополе, Елин Пелин, Ръжево Конаре, Полски Тръмбеш, Русе, Ракитово, Перник, Дъбене, Костандово, Богдан и много други.

 

Фестивалът имаше конкурсен характер и журито с председател Бони Петрунова водеща на предаването „Ако зажалиш“ по телевизия СКАТ и членове музикалният педагог Мария Сариева и методистът от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София Галина Томова.

Фестивалът се проведе под патронажа на кмета Пенчо Геров, със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Начало на празника в Община Чавдар даде водещата Мария Цачева, която представи на публиката същността на фестивала и неговата цел. В конкурсната програма бяха изпълнени едни от най-хубавите стари градски и шлагерни песни. Радостно за публиката беше, че сред участниците от Каравелово беше и японката от Токио Сатоми Такада, която от години живее в селото и разучава българските песни, с което показа на българите, че има с какво да се гордеят.

Музикалната програма започна с представяне на домакините от Група „Спомени”, които изпълниха заглавната песен на фестивала. След това изпълниха и две нови свои песни. Техните колеги от групата за стари градски и шлагерни песни „Средногорски славей” също се представиха подобаващо. Художествен ръководител на двата състава е маестро Кузман Кузманов. Маестро Кузманов съобщи, че двете групи няма да участват в състезателната програма, а техните песни са поздрав за дошлите от цяла България изпълнители на фестивала в село Чавдар. Сред певците имаше множество млади хора, между които и осемгодишният Борис Стойнов от София и Мирена Василева от село Чавдар.

След края на конкурсната програма и дългото заседание на журито кметът г-н Геров и председателят на журито Бони Милчева имаха честта да наградят най-добрите състави, които получиха грамоти и парична премия за първо, второ и трето място, съответно за група, квартет, трио и индивидуално изпълнение. С наградата на кмета беше удостоена група „Пей, сърце” от Ботевград. За първо място отличията получиха самодейците от Арбанаси, София, Етрополе, Игнатица. Второ място заеха „Червени рози” от София, групите от Ръжево Конаре, Полски Тръмбеш, Русе и Елин Пелин. Трето място заеха певците от Мирково, Копривщица, Перник, Пловдив, Дъбене, Костандово, Каравелово. При индивидуалните изпълнители награди спечелиха Стоян Димитров от Ботевград, Борис Стойнов от София, Тимчо Нечев от Елин Пелин и Димитър Френски от Пазарджик. При триото наградените бяха от Етрополе и Карлово. При квартетите отличие получиха самодейците от Пазарджик и Елин Пелин.

 

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930