МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

На 12 и 13 май в залата на читалище „Надежда” в село Чавдар, се състоя Петият национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта…”. Той беше организиран по инициатива на Общинската администрация и местната културна институция. Песенната проява беше част от майските празници в Община Чавдар.

В програмата на фестивала, продължил няколко часа през двата фестивални дни, участие взеха състави от цялата страна. Сред тях бяха изпълнители от Чавдар, Пирдоп, Карлово, Каравелово, София, Мирково, Копривщица, Ботевград, Игнатица, Арбанаси, Пловдив, Пазарджик, Етрополе, Елин Пелин, Ръжево Конаре, Полски Тръмбеш, Русе, Ракитово, Перник, Дъбене, Костандово, Богдан и много други.

 

Фестивалът имаше конкурсен характер и журито с председател Бони Петрунова водеща на предаването „Ако зажалиш“ по телевизия СКАТ и членове музикалният педагог Мария Сариева и методистът от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София Галина Томова.

Фестивалът се проведе под патронажа на кмета Пенчо Геров, със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Начало на празника в Община Чавдар даде водещата Мария Цачева, която представи на публиката същността на фестивала и неговата цел. В конкурсната програма бяха изпълнени едни от най-хубавите стари градски и шлагерни песни. Радостно за публиката беше, че сред участниците от Каравелово беше и японката от Токио Сатоми Такада, която от години живее в селото и разучава българските песни, с което показа на българите, че има с какво да се гордеят.

Музикалната програма започна с представяне на домакините от Група „Спомени”, които изпълниха заглавната песен на фестивала. След това изпълниха и две нови свои песни. Техните колеги от групата за стари градски и шлагерни песни „Средногорски славей” също се представиха подобаващо. Художествен ръководител на двата състава е маестро Кузман Кузманов. Маестро Кузманов съобщи, че двете групи няма да участват в състезателната програма, а техните песни са поздрав за дошлите от цяла България изпълнители на фестивала в село Чавдар. Сред певците имаше множество млади хора, между които и осемгодишният Борис Стойнов от София и Мирена Василева от село Чавдар.

След края на конкурсната програма и дългото заседание на журито кметът г-н Геров и председателят на журито Бони Милчева имаха честта да наградят най-добрите състави, които получиха грамоти и парична премия за първо, второ и трето място, съответно за група, квартет, трио и индивидуално изпълнение. С наградата на кмета беше удостоена група „Пей, сърце” от Ботевград. За първо място отличията получиха самодейците от Арбанаси, София, Етрополе, Игнатица. Второ място заеха „Червени рози” от София, групите от Ръжево Конаре, Полски Тръмбеш, Русе и Елин Пелин. Трето място заеха певците от Мирково, Копривщица, Перник, Пловдив, Дъбене, Костандово, Каравелово. При индивидуалните изпълнители награди спечелиха Стоян Димитров от Ботевград, Борис Стойнов от София, Тимчо Нечев от Елин Пелин и Димитър Френски от Пазарджик. При триото наградените бяха от Етрополе и Карлово. При квартетите отличие получиха самодейците от Пазарджик и Елин Пелин.

 

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930