МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

Откриха барелеф на Нено Караджов

 

На 24 май пред южния вход на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар бе открит барелеф на общественика Нено Караджов. На събитието присъстваха народните представители от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов и Красимир Янков, кметът Пенчо Геров, близки на дългогодишния директор на учебното заведение, жители и гости на общината.

Тържеството започна с прочувствено слово за живота и делото на учителя Нено Караджов от директора на училището Мария Георгиева. Тя разказа за едни от най-важните моменти от житейския и творчески път на своя учител, оставил трайна диря в историята на местното училището и селото.

 

След г-жа Георгиева, Еленка Томева, ученичка, колега и съсед на Нено Караджов сподели спомени и впечатления за Нено Караджов. Тя говори за неговите заслуги докато той е бил учител и директор в чавдарското училище.

Честта да открият барелефаа на Нено Караджов, който ще пази неговия втори роден дом, имаха съпругата му Ненка Караджова и кметът г-н Геров. Пред чавдарчани и гостите на село Чавдар той разказа за идеята да се припомни за Почетния гражданин на общината чрез откриване на негова паметна плоча и барелеф. Със сълзи на очи Ненка Караджова благодари от името на своето семейство и децата си за проявеното уважение към личността и паметта на Нено Караджов, отдал живота си за развитието на образованието и културата в село Чавдар.

Идеята за реализирането на барелефа на именития чавдарчанин, стана по решение на членовете на ОбС по предложение от общинския съветник Димитър Пенелов. Кметът г-н Геров и ОбА успяха да я реализират само за няколко месеца.

Нено Караджов е третият Почетен гражданин на Община Чавдар, удостоен през 2008 година с високото отличие посмъртно по повод 80-годишнината от неговото рождение. Той е дългогодишен общественик, учител и директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. В продължение на 21 години Нено Караджов е бил и председател на настоятелството на читалище „Надежда”, както и член на самодейните колективи към културната институция.

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930