МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

Откриха барелеф на Нено Караджов

 

На 24 май пред южния вход на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар бе открит барелеф на общественика Нено Караджов. На събитието присъстваха народните представители от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов и Красимир Янков, кметът Пенчо Геров, близки на дългогодишния директор на учебното заведение, жители и гости на общината.

Тържеството започна с прочувствено слово за живота и делото на учителя Нено Караджов от директора на училището Мария Георгиева. Тя разказа за едни от най-важните моменти от житейския и творчески път на своя учител, оставил трайна диря в историята на местното училището и селото.

 

След г-жа Георгиева, Еленка Томева, ученичка, колега и съсед на Нено Караджов сподели спомени и впечатления за Нено Караджов. Тя говори за неговите заслуги докато той е бил учител и директор в чавдарското училище.

Честта да открият барелефаа на Нено Караджов, който ще пази неговия втори роден дом, имаха съпругата му Ненка Караджова и кметът г-н Геров. Пред чавдарчани и гостите на село Чавдар той разказа за идеята да се припомни за Почетния гражданин на общината чрез откриване на негова паметна плоча и барелеф. Със сълзи на очи Ненка Караджова благодари от името на своето семейство и децата си за проявеното уважение към личността и паметта на Нено Караджов, отдал живота си за развитието на образованието и културата в село Чавдар.

Идеята за реализирането на барелефа на именития чавдарчанин, стана по решение на членовете на ОбС по предложение от общинския съветник Димитър Пенелов. Кметът г-н Геров и ОбА успяха да я реализират само за няколко месеца.

Нено Караджов е третият Почетен гражданин на Община Чавдар, удостоен през 2008 година с високото отличие посмъртно по повод 80-годишнината от неговото рождение. Той е дългогодишен общественик, учител и директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. В продължение на 21 години Нено Караджов е бил и председател на настоятелството на читалище „Надежда”, както и член на самодейните колективи към културната институция.

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031