МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

На 9 юни в комплекс „Св. Петка”, в едноименната местност над село Чавдар, се проведе единадесетото издание на националния фолклорен фестивала „Да запеем заедно песните на Средногорието ‘2018”. Организация на песенната проява бе осъществена от ръководствата на Община Чавдар и настоятелството на читалище „Надежда”, като част от юнските празници в селото. Изявите на участниците преминаха по проект „Единадесет години Фестивал на Средногорската песен в Чавдар - единадесет години България в Обединена Европа”, по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018” на Национално сдружение на общините в Република България.

 

Официалното откриване на програмата беше дадено на естрадата с приветствени слова към всички изпълнители и гости от кмета Пенчо Геров. Като домакин той изрази своето възхищение от дарбата на толкова много хора, съхраняващи българския фолклор.

Концертната програма беше открита от хоровете в с. Чавдар и гр. Пирдоп, чиито художествен ръководител е маестро Кузман Кузманов. След тях се представиха момичетата и момчетата от Детската фолклорна група „Славейче”, с ръководител Цветанка Георгиева. Те изпълниха песента „Хубава си, моя горо” на поета – революционер от град Копривщица Любен Каравелов, превърнала се в химн на фестивала, обясни водещата на празника Мария Цачева.

На сцената в комплекс „Св. Петка” пред многобройната публика участие във фестивалната програма взеха женската певческа група към читалище „Отец Паисий” – село Смолско, самодейците от град Копривщица, хоровите състави на селата Куртово, Съединение, Трудовец, Живково, Пролом, Долно Камарци, Богдан, Левски, Антон, Ведраре, Горни Богров, Карабунар, Радуил, Левски, Калояново, Желява, Бегунци, Яна, Костандово, Мещица, Буново, градовете Сопот, Ботевград, Етрополе, които зарадваха почитателите на народната песен и танц.

От страна на домакините от читалище „Надежда”, песни изпълниха малките самодейци от детската певческа група „Славейче” и детската дудучарска група „Лукан Савов”, подготвени от Цветанка Георгиева. Те се представиха пред зрителите със средногорски песни, посветени на народния учител Лукан Савов. Към тях се присъединиха и членовете на детския танцов състав „Средногорско веселие”, с хореограф Мая Булванска и дамите от женския народен хор „Китка”, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов. Дамите от Клуб за народни хора „Чавдар”, с хореограф Камелия Иванова, също имаха участие в програмата на фестивала.

През годините „Да запеем заедно песните на Средногорието” от регионален се превърна и в национален фестивал, което доказва, че трябва да продължава да се развива и привлича нови участници, защото в бъдещето има място за него.

От името на Община Чавдар и организаторите, на гостуващите читалища и индивидуални участници бяха връчени плакети и грамоти, които да напомнят за провелото се голямо по своя мащаб песенно събитие. След края на официалната част от деня, се извиха български народни хора, които бяха поздрав към всички гостуващи самодейци.

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031