МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

В неделя – 24 юни, момичета и момчета, самодейци при читалище „Труд и постоянство“ в с. Челопеч, отбелязаха по стар български традиционен обичай Еньовден. Народният празник е известен с това, че рано сутрин лековитите растения, на които е богата земята ни, са с най-голяма лековита сила, даряват здраве и късмет на всички, които „по роса“ тръгнат да ги берат. В народните вярвания е разпространено и преданието, че на този ден всички води в реки, изворчета и кладенци са лековити.

 

Младите челопешки самодейци, облечени в бели ризи, и носии, сред които бе и най-малката Еньовка – тригодишната Ая-Мари Вацова, заедно с леля си, водени от секретаря на читалището Мария Луканова, бяха приготвили изплетения венец от предишната година, за да го хвърлят в река Воздол. Смята се, че тръгне ли той по водата, злото и лошотията ще напуснат селото и жителите му ще се радват на здраве и благополучие. След като ритуалът беше изпълнен, за радост на самодейците, венецът бързо тръгна по течението на реката. С изплетения за тази година групата пое към местността „Корминеш“, където да се продължат традиционните обредни практики за отбелязване на Еньовден. Още по пътя, където виждаха цъфнала билка, девойките и по-възрастните самодейци се спираха и откъсваха по стръкче от нея. А първата бе Еньовче, израсло до коритото на реката. Всеки трябва да събере в китката си 77 лековити растения и половина – за всички известни болежки, а „половинката“ – за тази без име. Китката се усуква с червен конец, но не се завързва, за да не се „завърже“ късметът на притежателя й.

В местността „Корминеш“ Мария Луканова разказа на младите челопечани за символиката на обичая. Около венеца от лековити растения бе изиграно „затворено“ хоро, за да не бяга късметът от селото. Момичетата и момчетата се промушиха по три пъти през венеца, за да не боледуват и да са весели и жизнерадостни през цялата година.

Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и затова се отдава почит и на небесното светило. В миналото се е вярвало, че на 24 юни започва далечното начало на зимата. Старите хора казвали „Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг“. При изгрев на слънцето всеки трябва да се обърне към него и през рамо да наблюдава сянката си. Цяла ли е тя, ще бъде здрав и силен. Набраните на Еньовден билки са за лечение на хората и затова култът към тях е особено силен, тъй като прогонват злото от тях.

Християнската църква отбелязва на 24 юни рождението на Св. Йоан Кръстител, наречен Предтеча Господен, защото е показал появяването на Спасителя и сам го е кръстил във водите на река Йордан. 

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031