МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

В неделя – 24 юни, момичета и момчета, самодейци при читалище „Труд и постоянство“ в с. Челопеч, отбелязаха по стар български традиционен обичай Еньовден. Народният празник е известен с това, че рано сутрин лековитите растения, на които е богата земята ни, са с най-голяма лековита сила, даряват здраве и късмет на всички, които „по роса“ тръгнат да ги берат. В народните вярвания е разпространено и преданието, че на този ден всички води в реки, изворчета и кладенци са лековити.

 

Младите челопешки самодейци, облечени в бели ризи, и носии, сред които бе и най-малката Еньовка – тригодишната Ая-Мари Вацова, заедно с леля си, водени от секретаря на читалището Мария Луканова, бяха приготвили изплетения венец от предишната година, за да го хвърлят в река Воздол. Смята се, че тръгне ли той по водата, злото и лошотията ще напуснат селото и жителите му ще се радват на здраве и благополучие. След като ритуалът беше изпълнен, за радост на самодейците, венецът бързо тръгна по течението на реката. С изплетения за тази година групата пое към местността „Корминеш“, където да се продължат традиционните обредни практики за отбелязване на Еньовден. Още по пътя, където виждаха цъфнала билка, девойките и по-възрастните самодейци се спираха и откъсваха по стръкче от нея. А първата бе Еньовче, израсло до коритото на реката. Всеки трябва да събере в китката си 77 лековити растения и половина – за всички известни болежки, а „половинката“ – за тази без име. Китката се усуква с червен конец, но не се завързва, за да не се „завърже“ късметът на притежателя й.

В местността „Корминеш“ Мария Луканова разказа на младите челопечани за символиката на обичая. Около венеца от лековити растения бе изиграно „затворено“ хоро, за да не бяга късметът от селото. Момичетата и момчетата се промушиха по три пъти през венеца, за да не боледуват и да са весели и жизнерадостни през цялата година.

Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и затова се отдава почит и на небесното светило. В миналото се е вярвало, че на 24 юни започва далечното начало на зимата. Старите хора казвали „Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг“. При изгрев на слънцето всеки трябва да се обърне към него и през рамо да наблюдава сянката си. Цяла ли е тя, ще бъде здрав и силен. Набраните на Еньовден билки са за лечение на хората и затова култът към тях е особено силен, тъй като прогонват злото от тях.

Християнската църква отбелязва на 24 юни рождението на Св. Йоан Кръстител, наречен Предтеча Господен, защото е показал появяването на Спасителя и сам го е кръстил във водите на река Йордан. 

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930