МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

В неделя – 24 юни, момичета и момчета, самодейци при читалище „Труд и постоянство“ в с. Челопеч, отбелязаха по стар български традиционен обичай Еньовден. Народният празник е известен с това, че рано сутрин лековитите растения, на които е богата земята ни, са с най-голяма лековита сила, даряват здраве и късмет на всички, които „по роса“ тръгнат да ги берат. В народните вярвания е разпространено и преданието, че на този ден всички води в реки, изворчета и кладенци са лековити.

 

Младите челопешки самодейци, облечени в бели ризи, и носии, сред които бе и най-малката Еньовка – тригодишната Ая-Мари Вацова, заедно с леля си, водени от секретаря на читалището Мария Луканова, бяха приготвили изплетения венец от предишната година, за да го хвърлят в река Воздол. Смята се, че тръгне ли той по водата, злото и лошотията ще напуснат селото и жителите му ще се радват на здраве и благополучие. След като ритуалът беше изпълнен, за радост на самодейците, венецът бързо тръгна по течението на реката. С изплетения за тази година групата пое към местността „Корминеш“, където да се продължат традиционните обредни практики за отбелязване на Еньовден. Още по пътя, където виждаха цъфнала билка, девойките и по-възрастните самодейци се спираха и откъсваха по стръкче от нея. А първата бе Еньовче, израсло до коритото на реката. Всеки трябва да събере в китката си 77 лековити растения и половина – за всички известни болежки, а „половинката“ – за тази без име. Китката се усуква с червен конец, но не се завързва, за да не се „завърже“ късметът на притежателя й.

В местността „Корминеш“ Мария Луканова разказа на младите челопечани за символиката на обичая. Около венеца от лековити растения бе изиграно „затворено“ хоро, за да не бяга късметът от селото. Момичетата и момчетата се промушиха по три пъти през венеца, за да не боледуват и да са весели и жизнерадостни през цялата година.

Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и затова се отдава почит и на небесното светило. В миналото се е вярвало, че на 24 юни започва далечното начало на зимата. Старите хора казвали „Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг“. При изгрев на слънцето всеки трябва да се обърне към него и през рамо да наблюдава сянката си. Цяла ли е тя, ще бъде здрав и силен. Набраните на Еньовден билки са за лечение на хората и затова култът към тях е особено силен, тъй като прогонват злото от тях.

Християнската църква отбелязва на 24 юни рождението на Св. Йоан Кръстител, наречен Предтеча Господен, защото е показал появяването на Спасителя и сам го е кръстил във водите на река Йордан. 

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031