МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На  29 ноември в зала „Витоша“ на „Интер Експо Център“,  гр. София, се състоя конференция „Безопасност и здраве при работа 2018 – Добри практики и предизвикателства на превенцията“. Събитието, преминало под патронажа на Министерството на труда и социалната политика, бе организирано от Индустриален клъстер „Средногорие“ с подкрепата на „Аурубис България“, „Асарел-Медет“ и институционалните партньори  Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал в България и  Българска минно-геоложка камара. Официалното откриване на форума бе уважено от зам.- министъра на труда и социалната политика Лазар Ангелов, Румяна Михайлова – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Евелин Русинов, ръководител направление „Здравословни и безопасни условия на труд“, „Аурубис България“, главния секретар на БТПП Васил Тодоров, д-р Петя Георова, председател на Асоциация по трудова медицина, АИКБ и инж. Николай Минков, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“. Прочети още...
   |   

Клубът на читалище “Труд и постоянство” в Челопеч едва събра на 2 ноември почитателите на кулинарните изкушения от селото и съседните общини, приготвили сладки и солни ястия за традиционната есенна изложба, организирана от културната институция.

На Шестата “Пъстра челопешка трапеза” майстори и майсторки в работата си в домашната кухня и професионалисти, показаха изобилие от талант и умения да приготвят апетитни и вкусни изделия от даровете на богатата местна природа и градини. В двете конкурси категории – “Сладко” и “Солено”, участваха 24 ястия, оценявани от компетентно жури. В него бяха специалистите в кулинарията  – Веска Бантова – майстор-сладкар, Росица Терзийска и Петьо Лисичаров – майстор-готвач. За първи път сред оценителите бяха двамата хоби-готвачи – Тодор Куртов и Илиян Алексиев. За тях специално, дамите, присъстващи на откриването на изложбата, изразиха благородната си завист към съпругите им, защото ги отменят в делата край печката. 

 

Петимата кулинари бяха изключително затруднени в избора си за най-вкусните ястия в двете категории, представени на изложбата. И докато те опитваха от експонатите и даваха своите оценки, организаторите на проявата от читалище “Труд и постоянство” проведоха занимателна и образователна викторина с участниците и присъстващите на изложбата. Сред интересните въпроси бяха такива, като какво представлява ястието „Рататуй“, да се посочат съставките на  салатата „Табуле“, или кои подправки са подходящи за рибената чорба. Те, обаче, не затрудниха особено дамите от с. Челопеч, чието призвание е да свещенодействат в кухнята. За верните отговори всеки получи и награда – пликчета с подправки и добавки, за овкусяване на ястия.

След прецизна и обективна оценка, журито определи в категорията “Солено” измежду 13 ястия за най-апетитно и вкусно “Гозба за Бъдни вечер” на Мария Торолова и Цанка Радева. На второ място журито нареди № 13 “Челопешки бамбал с ребърца” на Нели Петрова. Третото място бе за № 4 – домашна питка, приготвена от бъдещата майка Ивета Цветкова. В категорията “Сладко” от 11 експоната първото място заслужи № 6 – “Сладко изкушение”, създадено от Станка Радоева. Втората награда бе за № 11 – “Сладки бонбони” на Петя Атанасова. На трето място журито класира челопешките мекици, дело на Мария Лисичарова. На призьорите грамоти и предметни награди връчиха Петьо Лисичаров и Веска Бантова. За всички участници в изложбата имаше поощрителни предмети, използвани често в кухнята.

Изложбата “Пъстра челопешка трапеза” завърши с масово дегустиране на кулинарните изделия, които за кратко време бяха изчерпани като продукти.

 

 

 

Декември 2018
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31