МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

 

По повод 140 години от първото зимно преодоляване на Балкана през Освободителната Руско-турска война от 1877 – 1878 г., дни преди датата на установяването на командния пункт на руските войски от лявата колона на отряда на генерал Гурко в местността “Севля сърт” над с. Челопеч, председателят на Туристическо дружество “Мургана” Кръстьо Вътев и приятели използваха последните хубави дни и възстановиха надписа на паметната плоча на паметника, отбелязващ събитието.

Монументът, издигнат на височината, от която се открива пространна гледка към котловината, и където през зимата на 1877 г. е бил разположен щабът на командващия Златишкия отряд генерал Николай Петрович Брок, е изграден от голям каменен блок от челопешки пясъчник за 100-годишнината от Освобождението на региона през 1978 г. Внушителният камък е положен върху зидан, също каменен постамент, а в средата му е мраморната плоча с надписа “Тук от 28 ноември до 22 декември 1877 г. е бил щабът на ген. Брок, командуващ руските войски, действащи в района на прохода“. С времето оцветяването на буквите се е заличило и текстът почти не се четеше.

 

Мястото е на билото на Стара планина и на метри от маркировката, която обозначава най-високата част на Балкана. Планинари нерядко преминават оттук, следвайки маршрута за покоряване на старопланинските върхове в околността и на път от хижа “Чавдар” или хижа “Мургана”, за седловината “Кашана”. На най-високата точка на Златишкия проход е другият паметен знак, направен от челопечани и колектива на “Металургремонт” през същата година, на мястото, където най-напред са лагерували руските войски. Преди време текстът на този паметник бе възстановен от младежи от Златица и Етрополе.

През миналата седмица Кръстьо Вътев и съмишлениците му се изкачиха до “Севля сърт” и се заеха с родолюбивото дело. Посетена бе и чешмата, изградена от членове на земеделските организации в с. Челопеч и с. Карлиево в подножието на връх Мургана. Неизвестно кога струйникът й е прострелян, а мраморната плоча с надписа е счупена и на практика унищожена. Челопешките туристи са поели като свой неотложен ангажимент да ремонтират чешмата и да възстановят надписа. За да напомня на посетителите на чешмата пастири, дървари или туристи, кой и кога я е направил и за какво. 

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930