МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

 

В необичайно топлия и хубав неделен ден – 7 януари, самодейци от читалище „Труд и постоянство“ изпълниха обичая Ивановден, който от години се отбелязва само в село Челопеч. Няколко десетки жители на селото се радваха на изявите на творческите състави на културната институция, които със съпровод на жива музика извиха народно хоро на площад „Освобождение“. 

След като обиколиха три пъти площада, групата маскирани – булка (Христо Лисев), младоженец (Красимира Семерджиева), свещеникът (Мариан Панчев), свекървата (Христина Шаламанова), свекърът (Нели Петрова) и сватбарите, се отправи към река Воздол, за да се извърши ритуалът „Къпане на младоженката“. Това се прави, за да се раждат здрави и силни деца през година. „Свекървата“ дари с дървени налъми булката, за да е „къщовница“ и чевръста в „новия си дом“, а свещеникът поръси всички със „светена вода“ (от реката). На няколко пъти той „окъпа“ и немалка част от присъстващите на обичая, което предизвика радостна възбуда и емоции сред множеството зрители.

 

Специално внимание бе отделено на няколко деца от селото, родени през 2017 г., които заедно с техните майки бяха благословени и дарени с по парченце питка, стръкче здравец и подарък от сватбарите. Посланието на обичая за тях е да се радват на здраве, а домовете им да бъдат пълни с благоденствие и берекет.   

След „къпането“ на младоженците, „булката“ поведе хорото отново към площада, където народното веселие продължи с танци, веселие и снимки за спомен от изпълнението на обичая. 

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930