МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

Истински празник за душата бе творческата вечер, организирана от Дирекция на музеите и книжарница „Ирисите“. Домакин на събитието бе откритата на 24 май т. г. книжарница, която се намира в комплекс „20 Април“ в Копривщица. Вечерта бе посветена на поета Петър Краевски. 

Събитието бе уважено от служители на Дирекция на музеите, икономическия директор на „Елаците-Мед“ Кети Кирова, майката на твореца,  граждани – почитатели на българските автори. Директорът на културната институция Кунка Неделева подчерта, че Петър Краевски е наследник на стария копривщенски род Джоголанови. Тя подари на виновника за вечерта книгата на Димчо Дебелянов „Светла вяра“, с пожеланието със светла вяра да бъдат издавани и да четем повече български автори.

 

Мария Ризова, потомствена копривщенка, живееща в столицата,  представи Петър Краевски. Той е роден в Пловдив, завършил е английска филология. Удостоен е със званието „Доктор хонорис кауза“ от вестник „Пловдивски университет“. Работил е като радио- и телевизионен водещ. Бил е програмен директор, преподавател. Печелил е редица награди на литературни и медийни конкурси. Стихосбирката му „Сомнамбул“ е печелила награда за най-добра поетична книга за извън столичен автор за периода 2006 – 2008 г. Авторското му хумористично предаване „Без краски“ е печелило награда на международен конкурс в Албена. Петър Краевски е спечелил първа награда за кратък разказ от „Списание 1“. Негови произведения са публикувани в антологии за поезия и сатира, а афоризми – в италианско издание.

За хумористичната му книга „Райски газ“, която бе представена на вечерта заедно с „Изгорени писма“ и „Хумус“, сатирикът Здравко Попов каза: „Петър Краевски от скоро си извоюва име на автор, който пише и публикува чудесен хумор в стихове. Хумор изящен и остроумен, откъдето и да го погледнеш.“. За лириката му в книгата „Изгорени писма“ литературният критик Марин Будаков пише, че стиховете поета са искрени, прями, лаконични, в четири реда Петър Краевски казва безчет неща.

Авторът благодари на Мария Ризова и на организаторите на творческата вечер, на издателска къща „Жанет 45“, която печати неговите книги.  За себе си каза, че често му се налага да плаща данък  „предубеждение“, тъй като го приемат предимно като хуморист, което е вярно, защото и днес води хумористично предаване по радио Пловдив. Петър Краевски прочете няколко свои сонети, афоризми, епиграми, хумористични стихотворения.

Кунка Неделева предложи с автора да импровизират хумористичния разказ „Голям кураж – висок тираж“, като и двамата показаха артистични заложби, за което бяха наградени с искрения смях и аплодисменти на публиката. В края на авторската вечер се проведе непринуден разговор за вдъхновенията и умението с малко думи да се каже повече. Присъстващите на срещата останаха очаровани от непосредственото държание на автора, както и умението му да влиза в беседа с почитателите си, които си закупиха от книгите му. А хумористичната книга „Операция „Райски газ“ се изчерпа веднага.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031