МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

Истински празник за душата бе творческата вечер, организирана от Дирекция на музеите и книжарница „Ирисите“. Домакин на събитието бе откритата на 24 май т. г. книжарница, която се намира в комплекс „20 Април“ в Копривщица. Вечерта бе посветена на поета Петър Краевски. 

Събитието бе уважено от служители на Дирекция на музеите, икономическия директор на „Елаците-Мед“ Кети Кирова, майката на твореца,  граждани – почитатели на българските автори. Директорът на културната институция Кунка Неделева подчерта, че Петър Краевски е наследник на стария копривщенски род Джоголанови. Тя подари на виновника за вечерта книгата на Димчо Дебелянов „Светла вяра“, с пожеланието със светла вяра да бъдат издавани и да четем повече български автори.

 

Мария Ризова, потомствена копривщенка, живееща в столицата,  представи Петър Краевски. Той е роден в Пловдив, завършил е английска филология. Удостоен е със званието „Доктор хонорис кауза“ от вестник „Пловдивски университет“. Работил е като радио- и телевизионен водещ. Бил е програмен директор, преподавател. Печелил е редица награди на литературни и медийни конкурси. Стихосбирката му „Сомнамбул“ е печелила награда за най-добра поетична книга за извън столичен автор за периода 2006 – 2008 г. Авторското му хумористично предаване „Без краски“ е печелило награда на международен конкурс в Албена. Петър Краевски е спечелил първа награда за кратък разказ от „Списание 1“. Негови произведения са публикувани в антологии за поезия и сатира, а афоризми – в италианско издание.

За хумористичната му книга „Райски газ“, която бе представена на вечерта заедно с „Изгорени писма“ и „Хумус“, сатирикът Здравко Попов каза: „Петър Краевски от скоро си извоюва име на автор, който пише и публикува чудесен хумор в стихове. Хумор изящен и остроумен, откъдето и да го погледнеш.“. За лириката му в книгата „Изгорени писма“ литературният критик Марин Будаков пише, че стиховете поета са искрени, прями, лаконични, в четири реда Петър Краевски казва безчет неща.

Авторът благодари на Мария Ризова и на организаторите на творческата вечер, на издателска къща „Жанет 45“, която печати неговите книги.  За себе си каза, че често му се налага да плаща данък  „предубеждение“, тъй като го приемат предимно като хуморист, което е вярно, защото и днес води хумористично предаване по радио Пловдив. Петър Краевски прочете няколко свои сонети, афоризми, епиграми, хумористични стихотворения.

Кунка Неделева предложи с автора да импровизират хумористичния разказ „Голям кураж – висок тираж“, като и двамата показаха артистични заложби, за което бяха наградени с искрения смях и аплодисменти на публиката. В края на авторската вечер се проведе непринуден разговор за вдъхновенията и умението с малко думи да се каже повече. Присъстващите на срещата останаха очаровани от непосредственото държание на автора, както и умението му да влиза в беседа с почитателите си, които си закупиха от книгите му. А хумористичната книга „Операция „Райски газ“ се изчерпа веднага.

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031