МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

От 14 до 16 септември копривщенци бяха на посещение в Република Македония. Духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“, танцов клуб „Кръшно хоро“, с ръководител Лучка Чотова и певческата група към местното читалище във възрожденския град „Копришки бисери“, с пхореограф Иванка Личева, гостуваха в югозападната ни съседка по покана на македонския гражданин Злате Попоски – потомък на копривщенка от Лютовия род. С организацията на пребиваването в Македония се бе заела Кунка Неделева, която покани съставите от Копривщица да изнесат програма в Българския културно-информационен център в гр. Скопие. На концерта сред българите от македонската столица бяха културното аташе и първият секретар на българското посолство Антония Велева и Станимир Гиздев.

 

Спектакълът започна с „Хубава си, моя горо“ в изпълнение на духовия оркестър, под диригентството на Валентин Петков, чийто ръководител е маестро Добрин Иванов. Последваха танците на „Кръшно хоро“ и песните на „Копришки бисери“. Вложили сърце и душа, копривщенци поднесоха на българите в Македония един зареждащ и вълнуващ концерт, а за фон бе донесена специално за случая голяма картина със зимен пейзаж на Копривщица, която пренася в ония романтични години от миналото, когато за придвижване са се използвали файтони и шейни, теглени от коне. Картината е дело на домакина им Злате Попоски.

Теофана, която е родена в Габрово и е завършила Габровската първа гимназия, но от дълги години живее в столицата на Македония, развълнувано сподели: „Прекрасни са изпълненията ви! Аз като ученичка съм била в Копривщица. В училище участвах в танцовия състав. И така някак си изпълненията ме накараха да заиграя. Какво да Ви кажа – голяма любов ме доведе в Македония!“  

В ролята на екскурзовод на копривщенци влезе един от българите в Скопие Ангел Иванов. През втория ден от пребиваването си в Македония бе посетен и гр. Охрид. В един от големите ресторанти на брега на Охридското езеро, чийто собственик е българин, съставите от Копривщица превърнаха вечерта в истински празник. Тази вечер те завладяха посетителите на заведението, а камерите и фотоапаратите снимаха без спиране.

Съставите от Копривщица са носители на призови награди в страната и чужбина. Танцовият състав преди един месец се завърна от  Португалия, където взе участие на фолклорния фестивал „Европеада“, заедно с много състави от стария континент. Духовият оркестър в началото на месец март, по покана на държавния секретар на унгарското правителство, бе специален гост на българската диаспора, с които заедно отпразнуваха националния ни празник. През тази година женската певческа група се представи на няколко фолклорни фестивала в страната. С прекрасните си изпълнения съставите от възрожденския град са желани гости навсякъде.

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031