МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

От 14 до 16 септември копривщенци бяха на посещение в Република Македония. Духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“, танцов клуб „Кръшно хоро“, с ръководител Лучка Чотова и певческата група към местното читалище във възрожденския град „Копришки бисери“, с пхореограф Иванка Личева, гостуваха в югозападната ни съседка по покана на македонския гражданин Злате Попоски – потомък на копривщенка от Лютовия род. С организацията на пребиваването в Македония се бе заела Кунка Неделева, която покани съставите от Копривщица да изнесат програма в Българския културно-информационен център в гр. Скопие. На концерта сред българите от македонската столица бяха културното аташе и първият секретар на българското посолство Антония Велева и Станимир Гиздев.

 

Спектакълът започна с „Хубава си, моя горо“ в изпълнение на духовия оркестър, под диригентството на Валентин Петков, чийто ръководител е маестро Добрин Иванов. Последваха танците на „Кръшно хоро“ и песните на „Копришки бисери“. Вложили сърце и душа, копривщенци поднесоха на българите в Македония един зареждащ и вълнуващ концерт, а за фон бе донесена специално за случая голяма картина със зимен пейзаж на Копривщица, която пренася в ония романтични години от миналото, когато за придвижване са се използвали файтони и шейни, теглени от коне. Картината е дело на домакина им Злате Попоски.

Теофана, която е родена в Габрово и е завършила Габровската първа гимназия, но от дълги години живее в столицата на Македония, развълнувано сподели: „Прекрасни са изпълненията ви! Аз като ученичка съм била в Копривщица. В училище участвах в танцовия състав. И така някак си изпълненията ме накараха да заиграя. Какво да Ви кажа – голяма любов ме доведе в Македония!“  

В ролята на екскурзовод на копривщенци влезе един от българите в Скопие Ангел Иванов. През втория ден от пребиваването си в Македония бе посетен и гр. Охрид. В един от големите ресторанти на брега на Охридското езеро, чийто собственик е българин, съставите от Копривщица превърнаха вечерта в истински празник. Тази вечер те завладяха посетителите на заведението, а камерите и фотоапаратите снимаха без спиране.

Съставите от Копривщица са носители на призови награди в страната и чужбина. Танцовият състав преди един месец се завърна от  Португалия, където взе участие на фолклорния фестивал „Европеада“, заедно с много състави от стария континент. Духовият оркестър в началото на месец март, по покана на държавния секретар на унгарското правителство, бе специален гост на българската диаспора, с които заедно отпразнуваха националния ни празник. През тази година женската певческа група се представи на няколко фолклорни фестивала в страната. С прекрасните си изпълнения съставите от възрожденския град са желани гости навсякъде.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031