МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

От 14 до 16 септември копривщенци бяха на посещение в Република Македония. Духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“, танцов клуб „Кръшно хоро“, с ръководител Лучка Чотова и певческата група към местното читалище във възрожденския град „Копришки бисери“, с пхореограф Иванка Личева, гостуваха в югозападната ни съседка по покана на македонския гражданин Злате Попоски – потомък на копривщенка от Лютовия род. С организацията на пребиваването в Македония се бе заела Кунка Неделева, която покани съставите от Копривщица да изнесат програма в Българския културно-информационен център в гр. Скопие. На концерта сред българите от македонската столица бяха културното аташе и първият секретар на българското посолство Антония Велева и Станимир Гиздев.

 

Спектакълът започна с „Хубава си, моя горо“ в изпълнение на духовия оркестър, под диригентството на Валентин Петков, чийто ръководител е маестро Добрин Иванов. Последваха танците на „Кръшно хоро“ и песните на „Копришки бисери“. Вложили сърце и душа, копривщенци поднесоха на българите в Македония един зареждащ и вълнуващ концерт, а за фон бе донесена специално за случая голяма картина със зимен пейзаж на Копривщица, която пренася в ония романтични години от миналото, когато за придвижване са се използвали файтони и шейни, теглени от коне. Картината е дело на домакина им Злате Попоски.

Теофана, която е родена в Габрово и е завършила Габровската първа гимназия, но от дълги години живее в столицата на Македония, развълнувано сподели: „Прекрасни са изпълненията ви! Аз като ученичка съм била в Копривщица. В училище участвах в танцовия състав. И така някак си изпълненията ме накараха да заиграя. Какво да Ви кажа – голяма любов ме доведе в Македония!“  

В ролята на екскурзовод на копривщенци влезе един от българите в Скопие Ангел Иванов. През втория ден от пребиваването си в Македония бе посетен и гр. Охрид. В един от големите ресторанти на брега на Охридското езеро, чийто собственик е българин, съставите от Копривщица превърнаха вечерта в истински празник. Тази вечер те завладяха посетителите на заведението, а камерите и фотоапаратите снимаха без спиране.

Съставите от Копривщица са носители на призови награди в страната и чужбина. Танцовият състав преди един месец се завърна от  Португалия, където взе участие на фолклорния фестивал „Европеада“, заедно с много състави от стария континент. Духовият оркестър в началото на месец март, по покана на държавния секретар на унгарското правителство, бе специален гост на българската диаспора, с които заедно отпразнуваха националния ни празник. През тази година женската певческа група се представи на няколко фолклорни фестивала в страната. С прекрасните си изпълнения съставите от възрожденския град са желани гости навсякъде.

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930