МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

За девета поредна година в Копривщица се проведе Парада на униформите „България през вековете.  От площад „Петко Каравелов“, пред сградата на общинска администрация, точно в 14.00 часа на 22 септември тръгна шествието, водено с възрожденски маршове от духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“. След тях в строй вървяха почетните роти, съставени от членове на регионални клубове към Национално дружество „Традиция“.

Колоната се насочи към историческия площад „20 Април“, където бяха посрещнати с аплодисменти от много гости. Кметът на Община Копривщица Генчо Герданов се поклони пред знамената на априлските въстаници и на руските воини.  Командирът на представителните части от НД „Традиция“ о. р. полк. Ювалиев рапортува на г-н Герданов, който направи преглед на строя и поздрави патриотите.  След приемане на парада на трибуната на Мавзолея на Априлци застанаха Генчо Герданов, Кунка Неделева – Директор на Дирекция на музеите, Бойка Дюлгярова и Пенка Иванова – директори на СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“ и негово благоговейнство отец Богомил Читалов. 

 

В словото си Генчо Герданов подчерта, че на 22 септември, с подписването на Манифеста, цар Фердинанд показва, че тук живее народ, който иска да е свободен и независим. За историческите събития, станали преди 110 години припомни директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева. „22 септември трябва да бъде празнуван тук, в Копривщица, защото без белите хайдушки кости, пръснати по планините на България, без кръвта по окъсаните въстанически униформи, без горящите клади и призрачните бесилки, без саможертвата на смелите опълченци, без решителните дейци на Съединението, без достойните капитани и войници, отстояващи българските позиции около Сливница и Гургулят по време на Сръбско-българската война, този де нямаше и не може да бъде празнуван.“, каза тя.

Отец Богомил пожела на българският народ здраве и благоденствие. На Мавзолея на Априлци бяха поднесени венци от името на Община Копривщица, Дирекция на музеите, НД „Традиция“. Водещите на парада, Донко Мрънков и Мария Караниколова,  припомниха целите и задачите на родолюбивата организация, която има клубове в повече от 57 градове и села в страната. Под звуците на възрожденската песен „Вятър ечи“ бяха посрещнати символите на Априлското въстание – черешовият топ и знамето със свещените думи „Свобода или смърт“.

На Парада на униформите „България през вековете“ бяха представени въоръжението и облеклото на българите от основаването на държава ни по времето на хан Аспарух до Втората световна война. Под звуците на песента „Роден край“, в изпълнение на Нончо Воденичаров, бяха дадени залпове в чест на българските воини.

„С парада „България през вековете“ се пренесохме години назад, за да станем съпричастни с величави мигове от нашата история. България започва от Онгъла. Това е свещената земя на българите“, заявиха водещите на проявата. След техните финални думи: „Да живее България“, проехтя и топовен изстрел.

С концертът на духовия оркестър, обща снимка пред Мавзолея на Априлци и народно веселие завърши тържеството на историческия площад в Копривщица. В Деня на Независимостта Парадът на униформите се проведе с финансовата подкрепа на Община Копривщица. В него взеха участие регионални клубове на Национално дружество „Традиция“ от София, Пловдив, Копривщица, Панагюрище, Сопот-Карлово, Стара Загора, Априлци-Троян, Хисаря, Сливница, Съединение, с. Баня, Панагюрско, Клисура, с. Мирково, Тетевен и Трявна.

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031