МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

За девета поредна година в Копривщица се проведе Парада на униформите „България през вековете.  От площад „Петко Каравелов“, пред сградата на общинска администрация, точно в 14.00 часа на 22 септември тръгна шествието, водено с възрожденски маршове от духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“. След тях в строй вървяха почетните роти, съставени от членове на регионални клубове към Национално дружество „Традиция“.

Колоната се насочи към историческия площад „20 Април“, където бяха посрещнати с аплодисменти от много гости. Кметът на Община Копривщица Генчо Герданов се поклони пред знамената на априлските въстаници и на руските воини.  Командирът на представителните части от НД „Традиция“ о. р. полк. Ювалиев рапортува на г-н Герданов, който направи преглед на строя и поздрави патриотите.  След приемане на парада на трибуната на Мавзолея на Априлци застанаха Генчо Герданов, Кунка Неделева – Директор на Дирекция на музеите, Бойка Дюлгярова и Пенка Иванова – директори на СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“ и негово благоговейнство отец Богомил Читалов. 

 

В словото си Генчо Герданов подчерта, че на 22 септември, с подписването на Манифеста, цар Фердинанд показва, че тук живее народ, който иска да е свободен и независим. За историческите събития, станали преди 110 години припомни директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева. „22 септември трябва да бъде празнуван тук, в Копривщица, защото без белите хайдушки кости, пръснати по планините на България, без кръвта по окъсаните въстанически униформи, без горящите клади и призрачните бесилки, без саможертвата на смелите опълченци, без решителните дейци на Съединението, без достойните капитани и войници, отстояващи българските позиции около Сливница и Гургулят по време на Сръбско-българската война, този де нямаше и не може да бъде празнуван.“, каза тя.

Отец Богомил пожела на българският народ здраве и благоденствие. На Мавзолея на Априлци бяха поднесени венци от името на Община Копривщица, Дирекция на музеите, НД „Традиция“. Водещите на парада, Донко Мрънков и Мария Караниколова,  припомниха целите и задачите на родолюбивата организация, която има клубове в повече от 57 градове и села в страната. Под звуците на възрожденската песен „Вятър ечи“ бяха посрещнати символите на Априлското въстание – черешовият топ и знамето със свещените думи „Свобода или смърт“.

На Парада на униформите „България през вековете“ бяха представени въоръжението и облеклото на българите от основаването на държава ни по времето на хан Аспарух до Втората световна война. Под звуците на песента „Роден край“, в изпълнение на Нончо Воденичаров, бяха дадени залпове в чест на българските воини.

„С парада „България през вековете“ се пренесохме години назад, за да станем съпричастни с величави мигове от нашата история. България започва от Онгъла. Това е свещената земя на българите“, заявиха водещите на проявата. След техните финални думи: „Да живее България“, проехтя и топовен изстрел.

С концертът на духовия оркестър, обща снимка пред Мавзолея на Априлци и народно веселие завърши тържеството на историческия площад в Копривщица. В Деня на Независимостта Парадът на униформите се проведе с финансовата подкрепа на Община Копривщица. В него взеха участие регионални клубове на Национално дружество „Традиция“ от София, Пловдив, Копривщица, Панагюрище, Сопот-Карлово, Стара Загора, Априлци-Троян, Хисаря, Сливница, Съединение, с. Баня, Панагюрско, Клисура, с. Мирково, Тетевен и Трявна.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031