МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

За девета поредна година в Копривщица се проведе Парада на униформите „България през вековете.  От площад „Петко Каравелов“, пред сградата на общинска администрация, точно в 14.00 часа на 22 септември тръгна шествието, водено с възрожденски маршове от духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“. След тях в строй вървяха почетните роти, съставени от членове на регионални клубове към Национално дружество „Традиция“.

Колоната се насочи към историческия площад „20 Април“, където бяха посрещнати с аплодисменти от много гости. Кметът на Община Копривщица Генчо Герданов се поклони пред знамената на априлските въстаници и на руските воини.  Командирът на представителните части от НД „Традиция“ о. р. полк. Ювалиев рапортува на г-н Герданов, който направи преглед на строя и поздрави патриотите.  След приемане на парада на трибуната на Мавзолея на Априлци застанаха Генчо Герданов, Кунка Неделева – Директор на Дирекция на музеите, Бойка Дюлгярова и Пенка Иванова – директори на СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“ и негово благоговейнство отец Богомил Читалов. 

 

В словото си Генчо Герданов подчерта, че на 22 септември, с подписването на Манифеста, цар Фердинанд показва, че тук живее народ, който иска да е свободен и независим. За историческите събития, станали преди 110 години припомни директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева. „22 септември трябва да бъде празнуван тук, в Копривщица, защото без белите хайдушки кости, пръснати по планините на България, без кръвта по окъсаните въстанически униформи, без горящите клади и призрачните бесилки, без саможертвата на смелите опълченци, без решителните дейци на Съединението, без достойните капитани и войници, отстояващи българските позиции около Сливница и Гургулят по време на Сръбско-българската война, този де нямаше и не може да бъде празнуван.“, каза тя.

Отец Богомил пожела на българският народ здраве и благоденствие. На Мавзолея на Априлци бяха поднесени венци от името на Община Копривщица, Дирекция на музеите, НД „Традиция“. Водещите на парада, Донко Мрънков и Мария Караниколова,  припомниха целите и задачите на родолюбивата организация, която има клубове в повече от 57 градове и села в страната. Под звуците на възрожденската песен „Вятър ечи“ бяха посрещнати символите на Априлското въстание – черешовият топ и знамето със свещените думи „Свобода или смърт“.

На Парада на униформите „България през вековете“ бяха представени въоръжението и облеклото на българите от основаването на държава ни по времето на хан Аспарух до Втората световна война. Под звуците на песента „Роден край“, в изпълнение на Нончо Воденичаров, бяха дадени залпове в чест на българските воини.

„С парада „България през вековете“ се пренесохме години назад, за да станем съпричастни с величави мигове от нашата история. България започва от Онгъла. Това е свещената земя на българите“, заявиха водещите на проявата. След техните финални думи: „Да живее България“, проехтя и топовен изстрел.

С концертът на духовия оркестър, обща снимка пред Мавзолея на Априлци и народно веселие завърши тържеството на историческия площад в Копривщица. В Деня на Независимостта Парадът на униформите се проведе с финансовата подкрепа на Община Копривщица. В него взеха участие регионални клубове на Национално дружество „Традиция“ от София, Пловдив, Копривщица, Панагюрище, Сопот-Карлово, Стара Загора, Априлци-Троян, Хисаря, Сливница, Съединение, с. Баня, Панагюрско, Клисура, с. Мирково, Тетевен и Трявна.

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930