МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

В конферентната зала на общинския Жив  музей – Копривщица на 28 септември се проведе първия международен  фестивал-биенале на световните поети под надслов „Под небето на Копривщица и Пловдив“. Събитието бе организирано от Съюза на независимите български писатели, читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, Община Копривщица и Военен клуб – Пловдив.

Сред гостите бяха и заместник-председателите на Съюза Георги Балабанов и Никола  Герджиков, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева, граждани, посрещнати с питка и сол и китка дъхав копривщенски здравец. Председателят на читалищното настоятелство Пенка Кунчева откри биеналето, като заяви, че градът на Любен Каравелов и Димчо Дебелянов е извор на вдъхновение за поети и писатели.

 

Участници в биеналето бяха поети и писатели от Украйна, Хърватия, Сърбия, Словения и Холандия. Те бяха посрещнати с топлото и сърдечно: „Добре дошли във възрожденска Копривщица!“ от председателя на читалищното настоятелство.  За присъстващите на културната проява духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с ръководител маестро Добрин Иванов, и под диригентството на Валентин Петков, студент в Музикалната академия и възпитаник на маестрото, изпълни химна на Копривщица и обичана от мнозина българи  Каравелова „Хубава си, моя горо!“. Последваха представяния  на  женската певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, детския театрално-танцов състав „Копрившенски богородички“ и танцов клуб „Усмивки“, с ръководител Димитрина Орашъкова.

Председателят на Съюза на независимите писатели акад. Марин Кадиев благодари на копривщенци за прекрасното посрещане. Той обяви възрожденския град като българската столица на световната поезия. Всички гостуващи поети рецитираха свои стихове на родните си езици. В края на събитието поетът Никола Герджиков, който е правнук на сестрата на копривщенския благодетел Ненчо Палавеев, поднесе на публиката стихотворение, посветено на нежния поет Димчо Дебелянов.  Георги Балабанов, белетрист и драматург, подари на копривщенското читалище, последната си книга с разкази и пожела на прекрасните творци от Копривщица, да носят все така българския дух.

Акад. Марин Кадиев и Никола Герджиков, бяха обявени за почетни членове на Националния съюз на писателите от Украйна и удостоени със званието академик. Номинациите бяха обявени от Михайло Сидоржевски – председател на съюза в Украйна. Бяха връчени грамоти на Община Копривщица и на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ от гостите от Украйна и Словения. Пенка Кунчева поднесе на гостуващите поети грамоти за принос в обогатяване на културната дейност на Копривщица и рекламни материали.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031